Na obećane otpremnine i staž čekaju dvije godine

Novi vlasnik Željezare ispunio obećanje, ali nije Vlada. Primaju manje privremene penzije jer nije uplaćen radni staž
52 pregleda 0 komentar(a)
Radnici Željezare, Foto: Svetlana Mandić
Radnici Željezare, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.02.2017. 11:44h

Bivši radnici nikšićke Željezare, prema kojima još nijesu izmirene sve obaveze, danas u podne okupiće se ispred zgrade Opštine Nikšić u znak upozorenja nadležnima da što prije riješe njihov problem. Prema riječima Željka Perovića, predstavnika bivših metalurga, predaće još jedan zahtjev predsjedniku Opštine Veselinu Grboviću da ih primi i pomogne da se problem riješi.

“Ukoliko i dalje ostanu gluvi, naredne sedmice se ‘selimo’ za Podgoricu gdje ćemo protestovati ispred sjedišta EU i ambasada”, poručio je Perović.

Riječ je o radnicima koji zbog nepovezanog radnog staža imaju privremene penzije, pojedinima nije uplaćen beneficirani staž, dok njih četrdesetak nije dobilo obećane otpremnine.

Perović je podsjetio da su im mnogi, u prvom redu tadašnji ministar Predrag Bošković, obećali da će im država na ime otpremnina isplatiti po deset hiljada, a Tosčelik pet hiljada.

“U penziju smo otišli u martu 2015.godine i Turci su nam isplatili obećano, ali država još nije. Nijesu nam uplaćeni ni doprinosi za period od 15.decembra 2011. do 15.maja 2012.godine, kada je Željezara bila u stečaju, zbog čega imamo privremene penzije”, kazao je Perović, navodeći da nekima fali i od pet do 20 godina beneficiranog staža.

Bonus video: