Abazović: Došli smo do frapantnog podatka, kompanija IWG zvanično ne postoji

“Prozivam člana Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Branka Vujovića, vrh DPS-a, bivšeg ministra turizma, Branimira Gvozdenovića i sve ljude koji su bili u mračnom Savjetu koji je sahranio crnogorsku privredu. Pitam ih jesu li to ti strateški partneri koji treba da dobiju bisere crnogorskog primorja kako bi gradili stanove za tržište, a nijesu sposobni da održe biznis više od tri godine” kazao je Abazović
219 pregleda 25 komentar(a)
Dritan Abazović, Nikola Radman, Foto: Savo Prelevic
Dritan Abazović, Nikola Radman, Foto: Savo Prelevic
Ažurirano: 24.02.2017. 20:11h

Konzorcijum International Wellness Group (IWG) sa kojim je Vlada prošle godine raskinula kupoprodajni ugovor za Institut “Simo Milošević” zvanično je ugašen i prestao da postoji.

To je saopštio danas poslanik Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović na konferenciji za novinare.

URA je do tog podatka došla pomoću sertifikata iz Velike Britanije koji je dostupan svima, a pomoću kojeg se prati aktiva svake firme.

“IWG grupa, koja je 2015. godine izabrana na tenderu kao jedini ponuđač za kupovinu 56,48 odsto državnih akcija Instituta za deset miliona eura i koja je tada trebalo da obezbijedi investiciju od 200 miliona eura, zvanično je ugašena, odnosno prestala je da funkcionoše, vjerovatno usljed bankrota. Pošto je Vlada u Plan privatizacije za ovu godinu ponovo uvrstila Institut, došli smo do “frapantnog podatka” da kompanija IWG zvaničnio ne postoji” kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima Vlada nije bila sposobna da za 20 eura dobije certifikat iz Velike Britanije, pomoću kojeg se prati aktiva svake registrovane firme. On je kazao da je firma IWG od 2013. godine bila registrovana sa početnim kapitalom od hiljadu funti koji se nikada nije mijenjao, te da je posljednja promjena bila je u septembru prošle godine gdje se jasno kaže da je status kompanije dissolved što znači zvanični prestanak bavljenja biznisom.

“Prozivam člana Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Branka Vujovića, vrh DPS-a, bivšeg ministra turizma, Branimira Gvozdenovića i sve ljude koji su bili u mračnom Savjetu koji je sahranio crnogorsku privredu. Pitam ih jesu li to ti strateški partneri koji treba da dobiju bisere crnogorskog primorja kako bi gradili stanove za tržište, a nijesu sposobni da održe biznis više od tri godine” dodao je Abazović.

Abazović je podsjetio da je slična situacija bila sa hotelom As gdje Vlada nije provjerila bankarsku garanciju, a za koju se ispostavilo da je bila lažna.

“Pitanje koje se postavlja je ko tjera investore iz Crne Gore. Apelujemo da se svi naredni ponuđači koji se budu prijavljivali na tende provjere, da ne dolazimo u situaicju da za banalne novce ne možemo da provjerimo kompanije koje treba da upravljaju našim lokacijama i kompanijama” rekao je Abazović.

Institut „Simo Milošević“ četiri puta nuđen na prodaju. IWG je jedini je dostavio ponudu na posljednji tender i u novembru 2015. godine potpisan je kupoprodajni ugovor sa Vladom.

Ugovor je raskinut u maju prošle godine, jer IWG nije realizovao ugovorne obaveze koje je trebalo da ispuni u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora što je bio uslov za zatvaranje transakcije.

"Cilje je bio da se dođe do zemljišta pogodnog za izgradnju stanova"

U URI sumnjaju da iza cijelog posla stoji neko iz Crne Gore ko je otišao u Veliku Britaniju da registruje firmu i da cilj nije bio da se razvija zdravstveni turizam , nego da se dođe do zemljišta pogodnog za izgradnju stanova.

“Osnovana je sumnja da oni odu u Englesku, registruju firmu sa hiljadu funti i prave sebi mogućnost da neki tajkuni iz Podgorice, Budve i Herceg Novog preuzimaju bisere crnogorskog primorja” ocijenio je je Abazović.

Abazović je podsjetio da Institut raspolaže sa 230 hiljada kvadratnih metara zemljišta i 80 hiljada kvadratnih metara izgrađenih objekata.

Predsjednik Opštinskog odbora URA u Herceg Novom Nikola Radman, kazao je da se , kada je u pitanju privatizacija Instituta, radi o starom principu DPS-a.

“Baci se oko na dobru firmu, pošalje se tamo menadžment ili direktor koji treba da je dovede na prosjački štap i kupe je zatim za male pare, navodno sistemom stranih investitora s našim pasošem” kazao je Radman.

Bonus video: