SDT izviđa šta će EPCG akcije Aca Đukanovića i A2A iz Rudnika

U MANS-u se nadaju da njihova krivična prijava neće završiti samo u fazi izviđaja, već da će SDT spriječiti "štetni aranžman"
103 pregleda 4 komentar(a)
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 24.02.2017. 06:58h

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet i pokrenulo izviđaj po krivičnoj prijavi MANS-a protiv menadžmenta Elektroprivrede zbog namjere kupovine akcija Rudnika uglja Pljevlja, saopšteno je “Vijestima” iz Tužilaštva.

MANS je krivičnu prijavu podnio 3. februara protiv bivšeg predsjednika Odbora direktora EPCG Srđana Kovačevića i NN lica iz poslovodstva kompanije “koji su učestvovali u predlaganju sporne odluke i njenom prezentovanju na vanrednoj Skupštini akcionara, jer je osnovana sumnja da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju u pokušaju tako što će EPCG kupiti kompaniju koja ima ogromne gubitke, a sve za cijenu znatno veću nego što ona stvarno vrijedi”. A2A i Aco Đukanović su krajem prošle godine uputili zajednički predlog EPCG o prodaji akcija Rudnika po cijeni od 6,5 eura.

Skupština akcionara EPCG donijela je 31. januara odluku da “izražava zainteresovanost da analizira predloženu ponudu”.

U MANS-u se nadaju da njihova krivična prijava neće samo završiti u fazi izviđaja, već da će neko u tužilaštvu “konačno smoći snage i početi da se bavi svojim poslom kako bi bio spriječen najavljeni krajnje štetni aranžman”.

Smatraju da je jedini cilj takvog aranžmana da se napune džepovi Aca Đukanovića, brata bivšeg premijera i zadovolji navodni strateški partner “od čijeg je novca, unijetog svojevremeno u energetsku kompaniju, sačuvana banka porodice Đukanović”.

"Ovo tim prije što smo nedavno od novog premijera Duška Markovića čuli da EPCG treba da kupi Rudnik, uz jedno krajnje lagodno objašnjenje da je to potrebno radi valorizacije energetskih resursa i jer 'čini tehnološku cjelinu', pri čemu se nije udostojio da građanima saopšti ijedan iole ekonomski opravdan razlog zašto bi se ušlo u tu poslovnu avanturu”, rekla je “Vijestima” koordinator Istraživačkog centra MANS-a Ines Mrdović.

Valjda je, kako je dodala, novi premijer upoznat sa činjenicom da Rudnik ima nagomilane gubitke, ogromno kreditno zaduženje i poreske dugove i valjda zna da se akcije Rudnika namjeravaju prodati po paprenoj cijeni, daleko većoj od tržišne i nominalne vrijednosti.

"Na te nesporne činjenice se nije osvrtao, već mu je očigledno umjesto javnog i interesa građana, na prvom mjestu interes Prve familije”, kazala je Mrdović.

Iz EPCG su ranije kazali da je Skupština akcionara preduzeća donijela odluku kao reakciju na inicijalno pismo akcionara Rudnika, da izražava zainteresovanost da analizira predloženu ponudu, a “sve u cilju postizanja što veće sinergije i optimizacije rada subjekata termoenergetskog sektora”.

Oni su naveli da su akcionari EPCG zadužili Odbor direktora i menadžment EPCG da, u okviru svojih ovlašćenja i uz angažovanje kvalifikovanog konsultanta, u narednom periodu, sagledaju ponudu i pripreme materijal za konačno izjašnjenje nadležnih kompanijskih organa u EPCG.

Na Skupštini akcionara 31. januara je izabran i novi bord direktora u kojem poslije osam godina nema Srđana Kovačevića. Novi članovi Odbora su Đoko Krivokapić (predsjednik borda), Ljubo Knežević i Samir Hodžić, dok su bordu ostali Ranko Milović, Frančesko Bečeli, Oreste Bramanti i Masimo Tiberga.

Kupovina Rudnika bi mogla dovesti do posrtanja EPCG

Iz MANS-a upozoravaju da bi kupovina akcija Rudnika uglja uz najavljenu realizaciju “kontroverznog projekta” izgradnje drugog bloka Termoelektrane (koji je trenutno u ćorsokaku), mogla dovesti do finansijskog "posrtanja" energetske kompanije, ali i zahvatanja iz državne kase, u kojoj je godinama sve manje novca za građane, dok se sa druge strane finansijski sistem kreira tako da je sve više privilegija za tajkune.

I budvanski odbor Demosa ove sedmice je podnio krivičnu prijavu protiv članova borda EPCG Oreste Bramantija, Masima Tiberge, Frančeska Bečelija, izvršnog direktora Tonina Malja i drugih N.N. lica koje sumnjiči za krivično djelo zloupotreba položaja u pokušaju, zbog namjere da otkupe akcije Rudnika uglja.

Bonus video: