URA: Ne zakidajte majke, oporezujte bogatstvo i luksuz

Saveljić ističe da bi poštovanjem nekih od navedenih mjera, nestala potreba za smanjivanjem naknada majkama
21 komentar(a)
Valerija Saveljić, Foto: URA
Valerija Saveljić, Foto: URA
Ažurirano: 23.02.2017. 11:48h

Za visinu mjesečnog i godišnjeg izdatka za naknade majkama sa troje i više djece, znalo se i prije 16. oktobra. Ali, u toku predizbornog perioda, vladajućoj partiji nije padalo na pamet da, svojim izbornim programom, predvidi smanjenje ili ukidanje tih naknada, istakla je predsjednica podgoričkog Foruma žena URA, Valerija Saveljić.

„Međutim, odmah po formiranju nove Vlade, usvojen je budžet za fiskalnu 2017. godinu, koji je udario na najranjivije kategorije društva – na one sa najmanjim primanjima. Usvojeni budžet iznosi 2 milijarde eura, odnosno čitavih 120 miliona eura manje od prošlogodišnjeg, prije rebalansa. Od tih 120 miliona, plan je da 16.5 miliona eura bude zbog socijalnih naknada, šta iznosi 14% od ukupnih planiranih ušteda“, navela je Saveljić.

Ona ističe da je „sam podatak da je planirano smanjenje zarada najvišim državnim funkcionerima za svega 8%, a istovremeno smanjenje naknada majkama za oko 25%, dovoljno govori o diskriminatorskoj i nepravednoj odluci“.

„Postavlja se pitanje: da li je moguće da ne postoje drugi instrumenti fiskalne politike, kojima bi se „zakrpile rupe u budžetu“, a pri tome sačuvali socijalni mir i zaštitili najugroženiji slojevi stanovništva? Šta je sa oporezivanjem visokih zarada? Gdje je porez na bogatstvo i luksuz? A da ne pominjemo visinu poreskog duga, kao i nemogućnost njegove naplate“, navela je Saveljić.

Saveljić ističe da bi poštovanjem nekih od navedenih mjera, nestala potreba za smanjivanjem naknada majkama.

„Da li su majke najveći problem ove države, ili je na njih najlakše udariti? Samo usvajanje odluke za isplatu nadoknada, povećalo je i zainteresovanost žena za rađanje više od dvoje djece. Dok se veliki broj država bori sa „bijelom kugom“, mi smo pronašli način da je ublažimo ili izbjegnemo. Ali, računicom Vlade, tih 70 miliona eura uštede su mnogo značajniji“, zaključila je Saveljić.

Saveljić navodi da su „stavovi Građanskog pokreta URA i Foruma žena tog pokreta jasni“.

„Ne podržavamo nikakvo smanjenje naknada majkama sa troje i više djece! Borimo se i borićemo se za socijalno – pravedno društvo, za Crnu Goru u kojoj svi građani imaju jednake šanse“, zaključila je Saveljić.

Bonus video: