PET GODINA BEZ RADNE DOKUMENTACIJE

Bivši radnici "Lipke" traže prijem: Marković zadnja nada

“Radnicima se duguju porezi i doprinosi za godinu i po, a nekima i za četiri i više”
89 pregleda 6 komentar(a)
Four Points Sheraton, Foto: Why Cipa-Booking.com
Four Points Sheraton, Foto: Why Cipa-Booking.com
Ažurirano: 22.02.2017. 18:42h

Predstavnici 37 bivših radnika nekedašnjeg hotela “Lipka” zatražili su juče hitan prijem kod premijera Duška Markovića, jer pet godina ne uspijevaju da uzmu radnu dokumentaciju.

Kažu da se povodom tog problema samo s njim još nijesu sastali. Nekadašnji poslodavac - Beppler Invesments LTD, radnicima još duguje poreze i doprinose.

“Premijer je novinarima u više navrata govorio kako će saslušati sve gađena koji imaju teškoće, pa očekujemo i da će imati strpljenja i sluha i da nas čuje. Radnicima se duguju porezi i doprinosi, nekima za godinu i po, a nekima i za četiri i više. Našem kolegi ni dan od sedam godina rada u tom hotelu nije upisan. Izgleda nema toga ko nama želi da pomogne, a ne postoji relevantna adrese na koju nijesmo stigli i objasnili svoju situaciju”.

Zbog neevidentiranih godina provedenih na poslu - u hotelu “Lipka”, pojedini radnici su bili prinuđeni da odu u prijevremenu penziju. Bivši zaposleni u tom hotelu tvrde i da im ništa nije pomogla ni bivša ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević i da razumijevanja nijesu imali ni Poreska uprava i glavna inspektorka rada Angelina Međedović.

“Hotel se izdaje, pa prodaje, zakupci i vlasnici se mijenjaju, a naša muka ostaje nepromijenjena. Nijesmo dobili mogućnost ni da kopiramo svoju radnu dokumentaciju. Ne znamo šta dalje”.

Oni su uz pomoć suda, nakon što je inspekcija rada 2012. godine zatvorila hotel, uspjeli da dobiju po šest zarada. Tvrde, međutim, da u sudskoj odluci nije bilo riječi o porezima i doprinosima. Kažu da su u kacelarijama poreske uprave u Kolašinu odbili da im daju podatke o dugovanjima bivšeg poslodavca prema radnicima.

“Tri predloga sidikata turizma da se u firmu Beppler Invesments LTD uvede stečaj, nekadašnji Privredni sud u Bijelom Polju je odbio”.

Tvrde da se ni na jednom od brojnih ročišta pred kolašinskim sudom nije pojavio niko iz firme.

Dok je vlasnik bio Beppler Invesments LTD, hotelom je upravljao hrvatski Adriastar. Prva banka postala je vlasnik hotela 2012. godine, jer je služio kao zalog za kredit koji vlasnik nije redovno vraćao. U oktobru 2014. Budvanska rivijera je zakupila hotel “Lipka”, koji je tada uspješno radio. Prošle godine, za 6,9 milona eura, hotel je od Prve banke kupila firma Silk Resort & Spa, čiji je osnovač i zastupnik Muhamed Abdul Chowdhury.

Hotel se danas zove “Šeraton”.