Poreska uprava traži stečaj u pet firmi

Stečaj traže u Galenici, Pelagoniji, M engineeringu, M grupi i Montemalu
251 pregleda 2 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.02.2017. 07:08h

Poreska uprava pokrenula je pred Privrednim sudom predlog za otvaranje stečaja u pet preduzeća koja državi duguju 3,22 miliona eura poreza. Stečaj je uslijedio jer PU nije uspjela da prinudnim mjerama naplati dugove.

Predlog za otvaranje stečaja je podnijet 20. februara za apotekarsku firmu Galenika Crna Gora koje duguje 1,5 miliona eura. Vlasništvo u toj firmi dijele država Crna Gora i Galenika iz Srbije.

Stečaj traži i za građevinsku kompaniju Pelagonija (dug 584 hiljade eura). Izvršni direktor te firme je Ljupčo Drakalski, a osnivač ADG Pelagonija.

Stečaj je predložen i za firmu koja se bavi ispitivanjem terena i bušenjem Montemal (dug 432 hiljade), a čiji je direktor Peter Kadar. Osnivači te firme su Egal iz Podgorice i Bapet-y3 KFT iz Mađarske.

PU traži stečaj i za M&P engineering (352 hiljada eura) koje se bavi postavljanjem električnih instalacija i čiji je vlasnik i direktor Nada Pribić, kao i za M grupu (347 hiljade) čiji je vlasnik Dušan Radoman.

Ovim preduzećima su već godinama blokirani računi. Pelagoniji čak devet godina, Montemalu sedam, M grupi četiri, Galenici tri, a M&P engineering dvije i po godine.

Iz PU je objašnjeno da se ti iznosi odnose na obaveze koje su već bile predmet mjera prinudne naplate kojima, a da su u međuvremenu dospjele i ostale obaveze.

"PU će i u narednom periodu nastaviti da primjenjuje mjere za povećanje stepena fiskalne discipline podstičući dobrovoljno izmirivanje poreskih obaveza proaktivnim pristupom obveznicima i jačanjem uslužnih funkcija. Uz to, primjenjivaće se mjere za obezbjeđenje potraživanja kod poreskih obveznika koji zbog poteškoća u poslovanju ili nižeg stepena poreske discipline ne izmiruju blagovremeno poreske obaveze prema državi", objasnili su iz PU.

Traženje stečaja biće i ubuduće mjera prema svim obveznicima koji ne budu izmirivali poreski dug u sistemu reprograma, kao i prema svim obveznicima kojima rješenja o reprogramu budu ukinuta u skladu sa odredbama Zakona.

Iz te uprave podsjećaju da u kontinuitetu koristi sve instrumente propisane Zakonom o poreskoj administraciji i ostalim propisima za naplatu poreskih potraživanja (blokiranje žiro-računa, uspostavljanje hipoteke nad imovinom dužnika, iniciranja stečajnog postupka po iscrpljivanju ostalih mjera).

PU je u novembru prošle godine uvela stečaj u "Radoje Dakić" zbog duga od 10,86 miliona eura.

Bonus video: