URA: EU standardi bitni, samo kada to odgovara tajkunima vlasti

Mijović navodi da takve poruke ne može slati vlast “koja svoju zemlju gura ka EU
112 pregleda 3 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: URA
Dejan Mijović, Foto: URA
Ažurirano: 20.02.2017. 17:55h

Ministarstvo ekonomije, u jučerašnjoj izjavi Vijestima, nije osporilo zaključak studije uglednog naučnog instituta Climate Analytics, da će se zbog preuzete obaveze iz Pariškog klimatskog sporazuma, najkasnije do 2030. godine zatvoriti gotovo sve postojeće i buduće termoelektrane na bazi uglja u Evropskoj uniji, istakao je ekonomski analitičar Dejan Mijović.

“Naprotiv, vladino ministarstvo poručuje da treba graditi II blok Termoelektrane (TE) Pljevlja, jer navodno nije realno očekivati da će EU i njene istaknute članice, poput Njemačke i Slovenije, sprovesti Klimatski sporazum i zatvoriti svoje skupe termoelektrane, pa tako neće morati ni Crna Gora, kao buduća članica. Takvo objašnjenje nije utemeljeno na iskustvima iz prošlosti, u kojoj su ciljevi smanjenja emisije štetnih gasova Evropske unije, a posebno njene vodeće članice Njemačke, vremenom postajali sve ambiciozniji, dok se ovih dana najavljuju novi, dodatni rezovi”, naveo je Mijović.

On ukazuje da je zaključak ministarstva da “ne postoje prepreke za neometan rad II Bloka, tokom planiranog životnog vijeka od 40 godina, jer će isti biti izgrađen u skladu sa najstrožijim EU standardima iz oblasti životne sredine” takođe netačan, šta pokazuje i studija Climate Analytics instituta, ali i politika EU, po kojoj će sve termoelektrane sa sličnim ili čak naprednijim tehnologijama od II Bloka – morati da se zatvore.

“Ministarstvo ekonomije je juče, po prvi put, obznanilo da će se izmedju dvije opcije gradnje, ponudjene u Deloitte-ovoj studiji izvodljivosti, potpuno novog Drugog Bloka u vrijednosti od pola milijarde eura ili temeljne rekonstrukcije Prvog Bloka vrijedne stotinak miliona eura, država opredijeliti za investiranje i realizaciju obje opcije, a ne samo II Bloka kako je do danas predočavano javnosti. Drugim riječima, umjesto da slijedi, Vlada Crne Gore još direktnije podriva EU politiku sprovodjenja Pariskog sporazuma”, navodi Mijović.

Mijović navodi da takve poruke ne može slati vlast “koja svoju zemlju gura ka EU, a čije standarde prenapadno ispunjava samo kada se isti poklope sa interesima privilegovanih “biznismena” u oblasti zelene energije, naplaćujući građanima znatno veće tarife”, pritom suštinski ne mareći za životnu sredinu.

“Ovdje se vjerovatno radi isključivo o kreiranju potrebnog ambijenta da se dobro prodaju akcije A2A i “biznismena” Aca Đukanovića u Rudniku uglja, izvede postojeći i uvede novi “partner” u Elektroprivredu (EPCG), a zatim odustane od II Faze i mnogo “profitabilnije” upravlja sa EPCG-ovih 265 miliona eura depozita u bankama. Kako god bilo, bilans gradnje novih, prijeko potrebnih energetskih pogona je porazan, dok se galantno trošenje desetina miliona državnih eura za njihovu pripremu”, zaključuje Mijović.

Bonus video: