Uvoz iz Srbije 457 miliona eura, izvoz 82 miliona

“Srbija je najznačajniji trgovinski partner Crne Gore, koji godinama zauzima prvo mjesto u ukupno ostvarenom izvozu i uvozu. Tome doprinosi i CEFTA Sporazuma, koji se uz manje nedosljednosti primjenjuje već deset godina, i predstavlja dobar okvir za kvalitetno povezivanje tržišta regiona"
230 pregleda 24 komentar(a)
trgovina supermarktet, Foto: Boris Pejović
trgovina supermarktet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.02.2017. 06:45h

Crna Gora je prošle godine iz Srbije uvezla robu vrijednu 457 miliona eura, dok je u tu zemlju izvezla 82 miliona eura, pokazuju podaci koje su “Vijesti” dobile od Zavoda za statistiku Monstat.

Ukupan izvoz Crne Gore prošle godine iznosio je 325 miliona pa je izvoz u Srbiju od 82 miliona činio 25 odsto ukupnog izvoza. Ukupan izvoz Srbije bio je 13,4 milijarde eura, pa je izvoz u Crnu Goru od 457 miliona čionio 3,4 odsto njenog ukupnog izvoza.

Na nedavnim sastancima predstavnika vlada Crne Gore i Srbije u Beogradu, navedeno je da će u narednom periodu povećati trgovinsku razmjenu. Iz Privredne komore Crne Gore kazali su “Vijestima” da Crna Gora može povećati izvoz u Srbiju i da bi to moglo poboljšati sadašnju statistiku po kojoj Crna Gora izvozom pokriva svega 15 odsto svog uvoza, najgori rezultat od svih zemalja bivše Jugoslavije.

“Srbija je najznačajniji trgovinski partner Crne Gore, koji godinama zauzima prvo mjesto u ukupno ostvarenom izvozu i uvozu. Tome doprinosi i CEFTA Sporazuma, koji se uz manje nedosljednosti primjenjuje već deset godina, i predstavlja dobar okvir za kvalitetno povezivanje tržišta regiona, te pripremu za nastup na zahtjevnom evropskom tržištu”, saopšteno je iz Privredne komore.

Vrijednost robne razmjene sa Srbijom iznosila je od 485 miliona eura u 2006. godini do najviše 710 miliona u 2008. Izvoz Crne Gore u Srbije iznosio je od 70 miliona u 2015. godini do najviše 134 miliona u 2013. godini. Uvoz iz Srbije iznosio je od 375 miliona u 2006. do najviše 609 miliona u 2008. godini.

“Međusobna saradnja je zajednički interes i razvojna šansa, posebno u oblasti poljoprivrede, kako u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, tako i saradnja u prerađivačkom sektoru. Prostor za povećanje robne razmjene postoji u dijelu izvoza metala, pića, drveta, proizvoda od drveta, ljekova jer je drastično smanjen izvoz svih ovih proizvoda u odnosu na 2006. godinu. Izvoz gvožđa i čelika sa 38,7 miliona eura u 2006. na 0,4 miliona u 2015, zatim pića sa 16,1 milion na 7,6 miliona eura, drveta sa 14,7 na 6,5 miliona eura”, naveli su iz Privredne komore.

Istovremeno je u Srbiju povećan izvoz električne energije, kao i mesa i suhomesnatih proizvoda sa 1,5 miliona eura na 4,9 miliona, voća sa 1,8 miliona na 2,1 milion, zbog čega smatraju da se izvoz ovih proizvoda može i dalje povećavati.

“Pored trgovine, i turizam je sektor gdje se saradnja između dvije zemlje može još više unaprijediti. Srbija je bila glavno emitivno tržište za dolazak turista. Tako su u 2006. godini turisti iz Srbije predstavljali 53% ukupnih dolazaka stranih turista, 2010. godine 29%, a 2014. godine svega 21,3%. Prepoznajući značaj unapređenja regionalne saradnje komore Crne Gore i Srbije otpočele su aktivnosti na formiranju zajedničkog turističkog proizvoda prvenstveno u oblasti zdravstvenog i aktivnog turizma, kombinovano sa nematerijalnom kulturnom baštinom i zaštićenim prirodnim područjima”, saopštili su iz Privredne komore.

Značajniji izvozi struje, drveta, uglja, mesa, ljekova, auta...

Crna Gora je prošle godine iz Srbije uvezla hrane u vrijednosti 150 miliona eura, od čega proizvoda od žitarica 36 miliona, mesnih prerađevina 24 miliona, mliječnih proizvoda i jaja 22 miliona, voća i povrća 17 miliona,....

Ukupan izvoz hrane iz Crne Gore u Srbiju vrijedio je 9,3 miliona eura. Od toga najviše se odnosi na mesne prerađevine 6,1 milion i voće i povrće 2,2 miliona.

Uvoz pića iz Srbije vrijedio je 37 miliona eura, dok je Crna Gora u Srbiju izvezla pića u vrijednosti 7,4 miliona eura.

Uvoz sirovog drveta iz Srbije vrijedio je 1,3 miliona eura, dok je izvoz te robe u Srbiju bio 4,8 miliona.

Iz Srbije je uvezeno struje za 37 miliona eura, dok je istovremeno izvoz struje vrijedio 25 miliona.

Značajan izvoz Crne Gore u Srbiju je ugalj kojeg je prodato za dva miliona eura.

Iz Srbije je uvezeno 16,6 miliona medicinskih i farmaceutskih proizvoda, dok je izvoz u Srbiju te robe bio za 8,9 miliona eura.

Obojenih metala (aluminijum) u Srbiju je izvezeno za 11,7 miliona eura, dok je izvoz drumskih vozila u ovu zemlju bio od 1,8 miliona.

Bonus video: