Vodovodu ostala taksa

Firmi Milosava Đekića data koncesija za elektranu na vodotoku Pecka u Kolašinu
188 pregleda 0 komentar(a)
Vlada CG, Foto: Gov.me
Vlada CG, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.02.2017. 08:10h

Vlada je juče usvojila Uredbu o načinu obračuna posebne naknade na investicije za izgradnju ili rekonstrukciju objekata na primorju. Ta naknada je uvedena zakonom iz 1991. godine i kako je saopšteno iz Vlade novom uredbom nijesu izmijenjene stope po kojima se obračunava naknada, već je preciziran način obračuna.

Korisnik ove naknade je Regionalni vodovod koji tim novcem širi vodovodnu mrežu u primorskim opštinama.

Naknada se obračunava u visini od jedan odsto predračunske vrijednosti na investicije izgradnje i rekonstrukcije pomoćnih objekata, ili osam eura po kvadratu prostora ako je iznos od jedan odsto investicije manji od osam eura po kvadratu prostora.

Vlada je juče produžila važenje koeficijenta za obračun osnovne zarade zaposlenih u javnom sektoru od 90 eura u bruto iznosu.

Data je saglasnost na odluku o utvrđivanju varijabilnog dijela zarade za zaposlene u opštinama i Glavnom gradu, koja može da iznosi do 80 odsto prosječne zarade.

Vlada je utvrdila Informaciju o nepostojanju prostorno planske dokumentacije za potrebe eksploatacije mineralnih sirovina u primorskim opštinama i zadužila Ministarstvo održivog razvoja i turizma da razmotri činjenično stanje i moguća rješenja tog problema.

„Na teritoriji ovih opština postoje brojna ležišta tehničko-građevinskog i arhitektonsko-građevinskog kamena koja se više ne mogu eksploatisati, odnosno sa čijom valorizacijom se ne može nastaviti ili otpočeti iz razloga nepostojanja adekvatne prostorno planske dokumentacije“, navodi se u dokumentu.

Vlada je utvrdila Analizu o vrsti i uzorcima sporova, pravnoj i kadrovskoj opremljenosti Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države i zadužila Ministarstvo finansija da do kraja drugog kvartala ove godine predloži pravilnik o novoj sistematizaciji Zaštitinika kako bi se popunio broj zamjenika i stručnih službenika. Zaduženi su i da do kraja septembra formiraju radnu grupu koja će pripremiti predlog zakona o zaštitniku imovinsko-pravnih interesa države.

Vlada je firmi Đekić, vlasnika Milosava Đekića, odobrila koncesiju za gradnju male hidroelektrane na vodotoku Pecka u opštini Kolašin. Planirana godišnja proizvodnja je 2,8 gigavat časova. Koncesionar ima rok od tri godine za izgradnju male hidroelektrane.

Firma Đekić je registrovana za hotelsku djelatnost, a sjedište joj je u Njegoševoj Ulici broj 25 u Podgorici.

Prelević za Odbor RAE

Vlada je predložila Skupštini da za predsjednika Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) imenuje Branislava Prelevića, dosadašnjeg člana Odbora RAE. Konkurs za izbor predsjednika Odbora RAE raspisan je krajem marta prošle godine. Iz Vlade su "Vijestima" ranije kazali da je izbor predsjednika do sada odlagan zbog proceduralnih razloga. Na konkurs za predsjednika Odbora RAE pored Prelevića, prijavili su se i dosadašnji predsjednik Odbora Miroslav Vukčević, Momir Škopelja i energetski inspektor Blagota Novosel.

Imenovan je novi Upravni odbor Agencije za promociju stranih investicija u kojem su savjetnik premijera Vladimir Beratović, načelnik Direkcije za strane investicije u Ministarstvu ekonomije Boris Rebić i Maja Vuković iz Sekretarijata za razvojne projekte. Za v.d. sekretara Ministarstva rada i socijalnog staranja, imenovan je Elmedin Rovčanin, a za člana Upravnog odbora Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Mirza Mulešković.

Bonus video: