Opština Tivat: Ne znamo da je Porto povlašćen

Iz Opštine Tivat su kazali da je preduzeće Regionalni vodovod jedino ovlašćeno za obračun posebne naknade na investicije
2 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.02.2017. 19:57h

Opština Tivat nema ništa sa obračunom i naplatom takse za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema za crnogorsko primorje i sva odgovornost za to je na Javnom preduzeću Regionalni vodovod iz Budve.

Odgovoreno je to „Vijestima“ iz lokalne uprave na pitanja zašto je Opština dozvolila da Regionalni vodovod i kompanija Adriatic Marinas koja stoji iza projekta Porto Montenegro, sklapaju poseban Sporazum o naplati te naknade.

Naknadu od jedan odsto procijenjene vrijednosti investicije, plaćaju investitori izgradnje i rekonstrukcije svih objekata na teritoriji primorja. Od naplaćene sume 80 odsto pripada Regionalnom vodovodu, a 20 odsto opštini na čijoj je teritoriji naplaćena.

„Shodno Zakonu o regionalnom vodosnabdijevanju crnogorskog primorja, Regionalni vodovod je jedini ovlašćen za vršenje obračuna posebne naknade na investicije izgradnje i rekonstrukcije objekata na crnogorskom primorju. Opština Tivat posjeduje informaciju da je zaključen Sporazum o avansnom plaćanju posebne naknade za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema za crnogorsko primorje i investitora Adriatic Marinas, pri čemu organi Opštine Tivat nijesu u saznanju da je predmetnim Sporazumom omogućen povlašćeni položaj ovom investitoru”, rekli su iz lokalne uprave.

Iako su prema zvaničnim informacijama, do sada u taj projekat uložili skoro 450 miliona eura, investitori nautičkog naselja i marine za mega jahte Porto Montenegro u Tivtu državi su platili tri puta manje nadoknade za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema nego što bi to morali uraditi da su na njih striktno primijenjeni Zakon o regionalnom vodosnabdijevanju crnogorskog primorja i Zakon o izgradnji objekata.

Kompanija, koju je do maja prošle godine kontrolisao kanadski biznismen Piter Mank, a sada je u portfoliju investicionog fonda ICD iz Dubaija, do sada je trebalo državi da plati 4.470.000 eura naknade.

Od toga bi Opštini Tivat trebalo da pripadne 894 hijade eura.

Umjesto toga, Regionalni vodovod je do sada od te naknade kada je Porto Montenegro u pitanju, prihodovao 1.248.000 eura, a Opština Tivat samo 312.000 eura.

“U periodu od 2007. do danas, od kompanije Adriatic Marinas na ime naknade za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema, JP Regionalni vodovod crnogorsko primorje naplatio je ukupna iznos od 1.560.000 eura”, saopšteno je nedavno “Vijestima” iz preduzeća.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma koje izdaje građevinske dozvole za objekte u Porto Montenegru, kazali su da je Adriatic Marinas izmirio sve dospjele obaveze po tom osnovu za sve do sada sagrađene objekte. To indirektno znači da je njihova vrijednost samo 156, a ne 447 miliona eura koliko Vlada navodi u zvaničnim dokumentima o realizaciji investicije Porto Montenegro.

Investitori nijesu objektivno prikazivali vrijednost investicije

Na području Tivta 2013. godine (posljednjoj godini u kojoj je taksa i Adriatic Marinasu naplaćivana) ukupno je naplaćeno 765.360 eura naknade za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema. U 2014. prihod države po tom osnovu iz Tivta je iznosio 142.557 eura, 2015. godine 261.903, a do kraja oktobra prošle godine 212.056 eura. U međuvremenu, Regionalni vodovod je promijenio metodologiju obračuna naknade jer je praksa pokazala da mnogi investitori nijesu objektivno prikazivali vrijednost investicije, na koju se obračunava naknada. “Dešavalo se, recimo, da nam revidenti projekta nekih hotela u Budvi donesu procjenu da je investicija u gradnju hotela samo 200 eura po kvadratu što je smiješno, jer za te pare ni garažu ne možete sagraditi”, kazao je “Vijestima” izvor iz Regionalnog vodovoda. Dodaje i da su protiv takvih revidenata kod Inženjerske komore pokrenuli postupak za oduzimanje licence zbog nesavjesnog rada.

Na ljeto prošle godine usvojen je i novi Zakon o regionalnom vodosnabdijevanju koji je predvidio da se naknada za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema naplaćuje do 2027. a određen je i njen minimalni iznos od osam eura po jednom kvadratnom metru bruto građevinske površine.

Bonus video: