Prijava protiv bivšeg premijera: Tužilac tek sada traži podatke

Miličković prijavu podnio zbog neisključivanja struje KAP-u
3 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Arhiva Vijesti
Vasilije Miličković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.02.2017. 15:46h

Specijalni državni tužilac Veljko Rutović tražio je od manjinskog akcionara Elektroprivrede Vasilija Miličkovića da mu nakon obnovljene krivične prijave od 14. aprila 2009. protiv bivšeg premijera Mila Đukanovića i odgovornih u EPCG, dostavi relevatne podatke i raspoloživu materijalnu dokumentaciju.

Miličković bivšeg premijera sumnjiči za zloupotrebu službenih ovlašćenja, jer je spriječio bord direktora i izvršnog direktora EPCG da isključe struju Kombinatu aluminijuma 31. decembra 2008. zbog neplaćenog računa za struju od 2,53 miliona eura.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG kaže da je šokiran ovim dopisom specijalnog tužioca, koji mu se obraća tek nakon osam godina i od njega, a ne od EPCG, traži dokumentaciju za štetu koju su građani davno platili.

„Ne pada mi na pamet da mu bilo kakvu dokumentaciju dajem, budući da sam je dostavio prije osam godina i da postoji velika mogućnost da je spaljena ili negdje na smetlištu. Ali ću mu pomoći. Ima je u EPCG“, rekao je Miličković.

On pita je li moguće da se Specijalno tužilaštvo tako „neodgovorno i neprofesionalno odnosi prema prijavama“ i da „toliki javašluk postoji u toj instituciji“.

„Gdje su i šta su prethodno njegove kolege radile od 2009. Odakle im pravo da devetu godinu predmet drže u podrumu... Pitam se šta je do sad radio Rutović budući da sam prijavu pisao ne bi li se spriječila pljačka, a ona se ipak desila. Građani su to platili. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić mora da zna da su oni direktno odgovorni za pljačku građana koju sam blagovremeno prijavio“, poručio je Miličković.

On u prijavi navodi da je menadžment EPCG prvo tužio KAP zbog duga, ali da je „po nalogu Đukanovića direktor FC Snabdijevanje Sreten Gojković „protivu svoje volje i bez ijednog ekonomskog razloga“ potpisao podnesak kojim je tražio od suda da se skine blokada sa 10.000 tona aluminijuma.

Bonus video: