Kasne jer čekaju orto foto-snimak

Procjena je da na teritoriji Crne Gore ima oko 100.000 nelegalnih objekata, od čega je oko 40.000 upisano u katastar
235 pregleda 2 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pavle Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.02.2017. 19:44h

Primjena Zakona o regularizaciji neformalnih objekata odložena je do 31. jula ove godine jer još nije izabran najpovoljniji ponuđač za izradu orto foto-snimka teritorije Crne Gore što je uslov za primjenu zakona. Izmjenu zakona kojom se pomjera rok Skupština će razmatrati 28. februara.

Iz Ministarstva održivog razvoja bjasnili su da su u prethodnom periodu raspisali četiri javna poziva za odabir ponuđača za izradu orto foto-snimka, ali su postupci iz tehničkih razloga i nedovoljnog broja ponuđača bili neuspješni.

“S obzirom na to da orto foto-snimak predstavlja uslov za primjenu Zakona, jer je njim propisano da će se legalizovati oni objekti koji se mogu identifikovati na orto foto-snimku i predstavlja osnov za izradu evidencije nelegalnih objekata, do izrade orto foto-snimka nije moguće početi sa implemetacijom Zakona na pravilan način”, rekli su “Vijestima” iz Ministarstva na čijem je čelu ministar Pavle Radulović.

Zakon je u trebalo da počne da se primjenjuje 1. marta. Njime se uređuju uslovi i način regularizacije i legalizacije neformalnih objekata u koje spadaju stambeni, poslovni i poslovno-stambeni objekti, odnosno rekonstruisani dio postojećeg objekta na kojem su izvedeni grubi konstruktivni, građevinski radovi najmanje jedne etaže, izgrađeni bez građevinske dozvole ili suprotno građevinskoj dozvoli.

Izmjenu zakona kojom se pomjera rok za legalizaciju Skupština će razmatrati 28. februara

Iz Ministrstva kažu da su sva podzakonska akta koja su uslov primjene zakona pripremljena, a to su Pravilnik o bližem sadržaju evidencije i uslovima i načinu kategorizacije neformalnih objekata, Pravilnik o bližem sadržaju i načinu izrade analize neformalnog objekta do 500 kvadratnih metara sa stanovišta statičke i seizmičke stabilnosti i Pravilnik o obrascima koji se koriste u postupku regularizacije i legalizacije neformalnih objekata.

Iz Ministarstva su naveli da je procjena da na teritoriji Crne Gore ima oko 100.000 nelegalnih objekata, od čega je oko 40.000 upisano u katastarsku evidenciju.

“Nelegalni objekat je stambeni, poslovni i poslovno-stambeni objekat, odnosno rekonstruisani dio postojećeg objekta na kojem su izvedeni grubi konstruktivni građevinski radovi najmanje jedne etaže, koji je izgrađen bez građevinske dozvole, odnosno suprotno građevinskoj dozvoli i koji se mogu identifikovati na orto foto-snimku. Neformalni objekat je i posebni dio objekta izgrađen bez građevinske dozvole, odnosno suprotno građevinskoj dozvoli”, rekli su iz Ministarstva.

Zakon o regularizaciji neformalnih objekata Skupština je usvojila krajem jula prošle godine dominantno glasovima DPS-a. Iz opozicije su ocijenili da se tim aktom aboliraju izvršioci krivičnog djela nelegalna gradnja i brišu tragovi prljavog novca, korupcije i organizovanog kriminala.

Rok za prijavljivanje od devet mjeseci počinje 31. jula

Na pitanje koliko se do sada građana javilo da legalizuje objekat, iz Ministarstva su odgovorili da s obzirom na to da je odložena primjena zakona, nije moguće da građani krenu sa procedurom legalizacije, tako da nemaju evidentiran broj onih koji će legalizovati objekte.

“Nakon početka primjene Zakona 31. jula ove godine počinje da teče rok od 9 mjeseci za prijavljivanje građana za proces legalizacije objekata. Tek nakon isteka tog roka se mogu očekivati fiskalni efekti”, saopštili su iz Ministarstva, navodeći da svakodnevno primaju pozive zainteresovanih građana i daju informacije o budućoj primjeni.

Bonus video: