Čelnici tivatske Opštine obišli gradilište najveće investicije koju realizuje lokalna uprava

„Trenutno radimo prvu fazu MR 1 u dužini od 2.500 metara do iznad Grabovca, brijednu 2,5 miliona eura, za što je novac izdvojila Vlada iz budžeta i prenijela ga Opštini Tivat“, kazala je Matijević
70 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2017. 14:36h

Gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević sa saradnicima, obišla je danas gradilište najveće investicije koju realizuje lokalna uprava – prvu fazu nove tzv. MR1 saobraćajnice za budući „Orascomov“ turistički grad Luštica bay u Krtolima, odnosno kompleks koji u uvali Pržna treba da gradi „Qatari Diar“.

Radovi koje obavlja kompanija „Toškovići“ iz Podgorice, počeli su prije dva mjeseca i do sada je završeno oko 60 odsto zemljanih radova, odnosno proboj trase oko 2 ipo kilometra dugog puta koji vodi od raskrsnice kod stadiona FK „Sloga“ u Radovićima, pored sela Đuraševići, do iznad Grabovca.

„Ova saobraćajnica nam je značajna iz više razloga - prvo, želio da pojačamo infrastrukturu prema Luštici iz čega će prvenstveno benefite imati sami stanovnici tog poluostrva, drugo, pravimo alternativni put postojećoj saobraćajnici preko obale Đurišića, Bogišića i Kaluđerovine gdje su tokom ljeta velike gužve, i treće – omogućavamo velikim investitorima, kompanijama „Luštica Development“ i „Qatari Diar“ da dobiju novu i modernu saobraćajnicu koja će ih mnogo bolje povezati sa Tivtom. Pozitivno sam iznenađena brzinom izvođenja radova i onim što već možemo vidjeti na terenu, tako da sam sigurna da će ovaj MR1 put biti završen u planiranom roku od godinu dana“, kazala je gradonačelnica Matijević nakon obilaska gradilišta i razgovora sa predstavnicima izvođača i nadzora radova na projektu vrijednom 2 ipo miliona eura.

Cijela MR 1 saobraćajnica duga je 4,8 kilometara i imaće dva kružna toka - raskrsnice u Solilima i kod stadiona „Sloge“ u Radovićima. Cesta čiji je koridor širok 18 metara imaće dvije kolovozne trake, obostrane pješake i biciklističke staze sa zelenim pojasevima, a kroz nju će biti „provučena“ i sva nova elektro, vodovodna, telekomunikaciona i kanalizaciona infrastruktura.

„Trenutno radimo prvu fazu MR 1 u dužini od 2.500 metara do iznad Grabovca, brijednu 2,5 miliona eura, za što je novac izdvojila Vlada iz budžeta i prenijela ga Opštini Tivat“, kazala je Matijević.

Direktor opštinske Direkcije za investicije i razvoj Peđa Obradović najavljuje brzo raspisivanje tendera za drugu fazu MR1 saobraćajnice od Grabovca do Solila. Ta dionica koštaće oko 3 miliona eura, finansiraće se iz državnog budžeta, a nosilac posla na njoj biće Direkcija javnih radova Crne Gore.

„Očekujemo tender za tu fazu u narednih par mjesecim, tako da se što je moguće brže i drugi izvođač uvede u posao i da se cijela MR1 saobraćajnica završi za godinu dana“, istakao je Obradović. Dodao je da je u toku riješavanje problema sa finansiranjem za oko 500 metara trase od stadiona „Sloge“ do bivše kasarne u Radovićima koji su sastavni dio buduće MR2 saobračćajnice, a koju će odatle dalje, kroz cijeli kompleks Luštica bay-a, do administrativne granice opština Tivat i Herceg Novi na poluostrvu, o svom trošku graditi kompanija „Luštica Development“.

Šef gradilišta, inženjer Veselin Filipović iz firme „Toškovići“ kazao je da trenutno na gradilištu rade većinom mašine, a da će kada za oko mjesec ipo počnu radovi na gornjem stroju puta i infrastrukturi, dnevno na trasi biti angažovano i do 60 radnika.

Galerija

Bonus video: