"NA OSNOVU REZULTATA SPROVEDENIH KONTROLA"

CBCG uvela privremenu upravu u Atlas i IBM banci

"Uzimajući u obzir utvrđene činjenice, CBCG je, u cilju zaštite interesa deponenata i sprečavanja daljeg pogoršavanja finansijske situacije u Atlas i IBM banci, a postupajući u skladu sa Zakonom o bankama, donijela rješenja o uvođenju privremene uprave u pomenutim bankama" navodi se u saopštenju
419 pregleda 39 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.12.2018. 18:01h

Centralna banka (CBCG) jutros je donijela rješenja da uvede privremenu upravu u Atlas i IBM banci u vlasništvu biznismena Duška Kneževića.

"Rješenja o uvođenju privremene uprave donijeta su na osnovu rezultata kontrola koje su prethodno sprovedene u Atlas i IBM banci, a koji su pokazali da kapital kojim ove banke raspolažu ne odgovara nivou rizika njihovog poslovanja. Uzimajući u obzir utvrđene činjenice, CBCG je, u cilju zaštite interesa deponenata i sprečavanja daljeg pogoršavanja finansijske situacije u Atlas i IBM banci, a postupajući u skladu sa Zakonom o bankama, donijela rješenja o uvođenju privremene uprave u pomenutim bankama" navodi se u saopštenju.

Za privremene upravnike u dvjema bankama imenovani su zaposleni u CBCG sa višegodišnjim iskustvom u kontroli banaka.

Iz CBCG su objasnili da je privremena uprava jedna od korektivnih mjera koju CBCG preduzima na osnovu Zakona o bankama, u cilju stvaranja uslova za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i poboljšanje finansijske situacije u ovim bankama.

"Očekujemo da će predstojeće mjere privremene uprave doprinijeti saniranju stanja u Atlas i IBM banci", piše u saopštenju.

Preporučujemo za Vas