Čudne brige i netačno pričate

Poljaci nude 7,1 milion eura za 30 odsto akcija Luke, posao za svih 412 radnika u naredne tri godine, investicioni program od 17,1 milion
51 pregleda 1 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 10.02.2017. 19:23h

Nije jedini cilj privatizacije Luke Bar koliko će država dobiti za akcije nego i koliko će partner da investira, kako će da poveća obim usluga i pronađe nove robe i tržišta, da poštuje socijalni program, Kolektivni ugovor, obezbijedi uposlenost i konkurentnost kompanije. To je odgovor Tenderske komisije za privatizaciju u pismu Međunarodnom savjetu dokera (IDC), do kojeg su došle "Vijesti".

Predstavnici IDC-a su saopštili da podržavaju stav Sindikata Luke Bar, koji se protivi privatizaciji, ocjenjujući da poljski OT logistics nije dovoljno ponudio za državne akcije, te da je privatizacioni postupak netransparentan. U odgovoru Vladine Tenderske komisije, na čijem čelu je Branko Vujović, navodi se da je to netačno jer je postupak privatizacije, javan, transparentan i u skladu sa svim međunarodnim standardima. Poručeno je i da su neprimjerene ovakve ocjene iz IDC-a u toku pregovora.

Poljaci nude 7,1 milion eura za 30 odsto akcija Luke, posao za svih 412 radnika u naredne tri godine, investicioni program od 17,1 milion.

"Čudno je da ste zabrinuti za cijenu za akcije koje prodaje država. Postojeća vrijednost akcija je nerealna, a procjena vrijednosti kapitala je rađena 2008. godine. No, kako u ovoj privatizaciji nije jedini cilj koliko ćemo dobiti za akcije, već koliko će se investirati, kako će se povećati obim usluga, kako pronaći nove robe i nova tržišta, kako ispoštovati socijalni program, Kolektivni ugovor, kako obezbijediti uposlenost i konkurentnost Luke Bar, a tim i dalji razvoj kompanije, bilo bi za očekivati da je to vaše prevashodno interesovanje. O tome vodi računa Tenderska komisija u toku pregovora sa ponuđačem, a oni su uvijek neizvjesni do samog kraja i zaključenja ugovora", naglašeno je u pismu.

Poruka je da se vjeruje će predstavnici IDC-a uložiti "autoritet i autoritet organizacije koju predstavljate radi objektivnog sagledavanja činjenica i afirmacije uloge Sindikata u cilju traženja najboljih rješenja za sve zaposlene, za kompanije i za ekonomiju njihovih država".

Iz Komisije ističu da su zahvalni na interesovanju za zaštitu interesa radnika u privatizaciji Luke, te da vjeruju da su konstatacije iz pisma IDC-a "rezultat dezinformacija koje su im prezentirane, a ne proizvoljnost u iznošenju stavova".

"U svim privatizacijama u Crnoj Gori, a ne samo u Luci, vodi se posebna pažnja prema zaposlenima, socijalnom programu, uposlenosti, obavezama iz Kolektivnog ugovora. Zbog toga predstavnici Sindikata na nivou države, kao članovi Savjeta za privatizaciju, učestvuju u donošenju odluka, planu privatizacije, radu Tenderske komisije i to nije konflikt interesa, već afirmacija uloge Sindikata u zaštiti interesa zaposlenih kao jednog od bitnih ciljeva privatizacije u Crnoj Gori", uzvraćaju iz komisije na konstataciju IDC-a da je sukob interesa to što je predstavnik Unije slobodnih sindikata član Tenderske komisije.

Uvažili smo zahtjeve Sindikata

Iz Tenderske komisije naglašavaju da su imali korektan sastanak sa predstavnicima Sindikata Luke Bar u fazi raspisivanja tendera.

"Uvažili smo zahtjeve da se za 170 radnika privremeno angažovanih u Luci obezbijedi stalni radni odnos, da se insistira kod ponuđača da poštuje Kolektivni ugovor i sve Zakonom o radu predviđene obaveze. To je sve Tenderska komisija ispoštovala i u tenderskoj je dokumentaciji. Sindikat će svakako biti obaviješten o svim bitnim elementima ugovora sa ponuđačem ukoliko do toga dođe kroz pregovore", tvrde predstavnici komisije u pismu IDC-u.

Bonus video: