Rusi za Smokvicu traže arhitekte

Dvije ruske firme raspisale konkurs za projektovanje hotelsko-apartmanskog kompleksa od 110 hiljada kvadrata
281 pregleda 7 komentar(a)
Smokvica, Foto: Vuk Lajović
Smokvica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.02.2017. 18:38h

Kompanije Boticelli land development i V.A.S. invest, koje okupljaju ruske biznismene, raspisale su juče međunarodni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje turističkog naselja Smokvica.

Konkurs je otvoren do 14. aprila, a poziv da se prijave upućen je na 15 projektantskih biroa iz Italije, Španije, Rusije, Srbije...

Ukupni nagradni fond je 42 hiljade eura. Najbolji predlog kako bi trebalo da zgleda novi rizort na lokalitetu Smokvica nadomak Reževića, dobiće nagradu od 20 hiljada eura, druga nagrada je 14.000, a treća 8.000 eura.

Ministarstvo održivog razvoja dalo je početkom godine saglasnost na planski dokument Urbanistički projekat turističko naselje Smokvica, koje je četiri puta na doradu vraćao doskorašnji resor na čijem je čelu tada bio Branimir Gvozdenović.

Bivši ministar Gvozdenović plan investitora vraćao četiri puta, novi ministar ga odobrio početkom godine

Zeleno svjetlo na planski dokument treba da da i novi saziv lokalnog parlamenta u Budvi, koga čini opoziciona većina.

Ruski investitori, okupljeni oko dvije povezane kompanije V.A.S. invest i Boticelli land development, koji su prije deceniju za 20 miliona eura kupili zemljišni kompleks od 13 hektara nadomak Reževića, sve vrijeme čekaju donošenje plana, kako bi počeli da grade prvi rizort na ovom dijelu primorja, vrijednog više desetina miliona eura.

Novi ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović dao je saglasnost, a novim planom, koji je korigovala Opština Budva, ruskim biznismenima biće dozvoljeno da grade dva turistička naselja sa tri hotela sa pet i više zvjezdica i depadansima. Prvobitna verzija od 190 hiljada kvadrata bruto izgrađene površine smanjena je na 110 hiljada kvadrata.

”Za učešće na ovom konkursu pozvano je 15 kvalifikovanih pravnih lica iz zemlje i inostranstva. Pozvani učesnici su svojim profesionalnim angažmanom i referencama u prethodnom vremenskom periodu, zadovoljili kriterijume. Cilj konkursa je izbor najboljeg i najcjelishodnijeg idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja, koje će valorizovati potencijale ukupnog prostora i svih podcjelina i kontaktnih zona, ostvariti skladnu arhitektonsku formu sa kvalitetno definisanom funkcijom svih objekta turističkog kompleksa”, navedeno je između ostalog u konkursu.

Predlog urbanističkog rješenja konkursnog područja u osnovnoj namjeni je utvrđen na osnovu planskog dokumenta.

”S obzirom na veoma veliki nagib terena arhitektonska rješenja zgrada formom treba da su maksimalno uklopljena - djelimično ukopana u strmu konfiguraciju, a unutar takvih predloga treba projektovati i prostore (podzemne) za smještaj automobila. Spratne visine na osnovu toga određuju se u odnosu na kotu prizemlja od P+2 do P+5, kod apartmanskih zgrada i do P+8, kod hotela. Pri tome, planirani kubusi mogu se uklopiti u teren čime je moguće ostvariti utisak manje visine objekata i bolje uklopljenosti u konfiguraciju”, navodi se u konkursu.

Bonus video: