Dokeri zabrinuti zbog prodaje Luke Bar

U pismu su naveli da je IDC zabrinut što je prihvaćena ponuda dostavljena za kupovinu 30 odsto dionica Luke sa mogućnošću sticanja dodatnih dionica
8 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 08.02.2017. 15:10h

Međunarodni savjet dokera (IDC) uputio je povodom privatizacije Luke Bar, pismo predsjedniku Tenderske komisije Branku Vujoviću.

U pismu su naveli da je IDC zabrinut što je prihvaćena ponuda dostavljena za kupovinu 30 odsto dionica Luke sa mogućnošću sticanja dodatnih dionica. Ponudu je dostavila poljska kompanija OT logistic i za taj procenat vlasništva ponudila 7,1 milion eura.

“Svjesni smo da cijena koju je ponudio jedini ponuđač na tenderu iznosi trećinu od nominalne cijene dionica Luke. Takođe smo svjesni da je predstavnik Unije slobodnih sindikata član tenderske komisije, u sukobu interesa”, navodi se u pismu.

Iz tih razloga, kako se dodaje, IDC osuđuje “veliki nedostatak transparentnosti ovog postupka”.

“Privatizaciju Luke Bar nijesu podržali lučki radnici, civilno društvo, kao ni lokalni političari. Sindikalna organizacija Luke više puta je upozoravala Vladu da njen primarni cilj u ovom procesu treba da bude zaštita interesa Luke i radnika. U ime međunarodne dokerske zajednice, želimo da znate da podržavamo sindikat Luke Bar”, poručili su iz IDC kojeg čine 92 organizacije iz 41 zemlje, sa preko 100.000 pridruženih članica.

Bonus video: