Taksisti neće da plaćaju decenijski dug

Taksisti traže da im se potraživanja starija od pet godina u potpunosti otpišu, a obaveze prema Fondu PIO da se zamrznu
222 pregleda 10 komentar(a)
taksi, taksisti, Foto: Arhiva “Vijesti”
taksi, taksisti, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 07.02.2017. 19:21h

Za crnogorske auto taksi preduzetnike nije primjenljiv Zakon o reprogramu poreskih potraživanja, koji predviđa reprogram duga za posljednjih deset godina, sa ranijim potražovanjima Fonda PIO, zaključeno je na sastanku NVU Savez auto taksi prevoznika Bara (SATB) i predstavnika auto taksi preduzetnika iz Podgorice, Ulcinja, Budve, Kotora i Herceg Novog.

Na skupu pedesetak aktivista ovih udruženja, koje su telefonskim putem podržali kolege iz većine gradova sa sjevera, ukazano je da prije usvajanja ovog zakona niko nije kontaktirao auto-taksi preduzetnike, čuo njihova mišljenja, nije bilo javne rasprave, niti je sagledan uzrok nastanka ovih poreskih dugovanja.

“Zakonski, nakon deset godina dugovanja nastupa apsolutna zastarjelost, sem obaveza prema Fondu PIO, pa nama ovakav Zakon ne čini ustupke, mimo mogućnosti izmirenja duga u 60 rata i brisanja kamate po izmirenom dugu. Nekoliko godina unazad, nakon razgovora sa Ministarstvom finansija, počeli smo plaćati poreske obaveze, što smo prekinuli kad smo uvidjeli da te uplate pokrivaju kamate”, rekli su”Vijestima” čelnici barskog udruženja Borislav Pavlović i Ivica Golubić.

Dodaju da su učesnici sastanka u Baru usaglasili stav da je optimalni rok za reprogram pet godina.

“Poreska potraživanja starija od pet godina da se u potpunosti otpišu, a obaveze prema Fondu PIO da se zamrznu, dok se ne steknu uslovi za dogovor”, poručeno je sa sastanka.

Pavlović i Golubić su naveli da su dugovi taksista nastala u neregularnim uslovima jer iz godine u godinu na ulicama ima sve više nelegalnog prevoza putnika.

“Odgovor države na to su površne kontrole. Kolege iz Ulcinja su predložili da nam se potpuno otpišu i anuliraju stare analitičke kartice, a da u reprogram uđemo sa zaduženjima nove kartice. Neophodno je i da resorni organi preduzmu mjere i stvore nam regularne uslove za rad. Predstavnici auto-taksi preduzetnika iz Podgorice ovlašćeni su da nas zastupaju u eventualnim pregovorima”, zaključili su Pavlović i Golubić. Sa sastanka je taksistima preporučeno da u svojim gradovima Poreskoj upravi podnesu zahtjev za prestanak poreske obaveze po osnovu zastarjelosti.

Bonus video: