Vuksanović: Ne želimo polemiku sa Port of Adria, nadležni da daju odgovore

"Nakon dobijanja odgovora na postavljena pitanja, građanima Crne Gore će biti mnogo jasnije posljedice privatizacije ovog dijela Luke Bar, ali i "dobra lekcija" za ocjenu koristi za prodaju preostalog dijela Luke", saopštila je Vuksanović
108 pregleda 8 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: SDP
Draginja Vuksanović, Foto: SDP
Ažurirano: 07.02.2017. 13:57h

Socijaldemokratska partija ne želi da polemiše sa koncesionarom "Port of Adria" oko realizacije ugovorenih obaveza iz kupoprodajnog i koncesionog ugovora zaključenih sa državom Crnom Gorom, već se obraćamo i pitamo one, koji su, shodno zakonima ove države, dužni i plaćeni da prate realizaciju ugovora, kao i da preduzimaju zakonske i ugovorima predviđene propisane mjere. U ime države to su Vlada Crne Gore, Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, a najdirektnije Lučka uprava, kao njegov sastavni dio, Savjet za privatizaciju, Komisija za koncesije i određene inspekcije, navodi se u saopštenju koje potpisuje članica Predsjedništva SDP-a Draginja Vuksanović.

Iz Port of Adria su ranije, reagujući na navode funkcionera SDP iznijete oko poslovanja te kompanije, saopštili da poštuju zakone i ispunjavaju obaveze.

Vuksanović je pitala nadležne:

  1. Šta je tokom prve tri godine realizovano od Investicionog programa, a zagarantovane su bile investicije, prema specifikaciji iz Ugovora, ukupne vrijednosti 13,6 miliona eura?
  2. Da li su shodno Ugovoru imenovani Nezavisni inženjer i Nadzorni odbor, koji imaju posebne uloge i zadatke u realizaciji i kontroli ispunjenja obaveza iz Ugovora, odnosno, da li postoje njihovi pisani izvještaji o preduzetim radnjama shodno ugovorenim obavezama?
  3. Na osnovu kog pravnog posla ili nekog drugog pravnog osnova je Koncesionaru u vlasništvo predata zemljišna parcela iz l.n. br.d 276 KV Polje, površine preko 10,000 m2, a koja ne pripada Području koncesije?;
  4. Koliko je obračunato i naplaćeno finansijskih sredstava na ime koncesione naknade i lučkih naknada, odnosno koliko je od tih sredstava uloženo u Operativnu infrastrukturu luke?
  5. Ko je dao saglasnost da se na Koncesionom području obavljaju turističke djelatnosti prihvatom “kruzera”, suprotno odredbama Ugovora?
  6. Šta je realizovano od Komercijalnog plana, odnosno koliko su poboljšani naturalni i finansijski pokazatelji u odnosu na stanje prije zaključenja Ugovora, kao i u u odnosu na luke u okruženju – Jadranskom moru?
  7. 7. Da li su Vlada Crne Gore i Komisija za koncesije razmatrali izvještaje o realizaciji pomenutih odredaba ugovora? Podsjećamo na tačku 9 Ugovora o kupoprodaji akcija i tačku 14.2 Ugovora o koncesiji o ispunjenju uslova za raskid ugovora.

"Nakon dobijanja odgovora na postavljena pitanja, građanima Crne Gore će biti mnogo jasnije posljedice privatizacije ovog dijela Luke Bar, ali i "dobra lekcija" za ocjenu koristi za prodaju preostalog dijela Luke. Napominjemo da je Predlog Odluke o prihvatanju Ugovora o koncesiji izglasala Skupština Crne Gore, pa bi bila obaveza da se i Skupština informiše o realizaciji ugovorom predviđenih obaveza. SDP ima saznanja koja svjedoče o skandaloznoj praksi po kojoj se Luci Bar mimo zakona uskraćuje mogućnost i pravo da obavlja posao utovara i istovara generalnih tereta. Naime, iako je Agencija za zaštitu konkurencije dala jasan stav da nema smetnji da Luka Bar obavlja ovu profitnu djelatnost i da ona nije ekskluzivno vezana za kompaniju Port of Adria, to se ne dešava zahvaljujući antidržavnom stavu Ministarstva saobraćaja i pomorstva kojim se Luci Bar sugeriše da se ovom djelatnošću ne bavi", navela je Vuksanović.

Dodaje da je Crna Gora "valjda jedina država na svijetu u kojoj njena Vlada svojoj državnoj kompaniji zabranjuje da se bavi visoko profitabilnim poslom".

"Na taj način je ugroženo poslovanje same Luke, koja i pored toga posluje pozitivno, kako bi se javnosti predočila tobožnja neminovnost njene prodaje stranom partneru koji navodno treba da je spasi od propasti. Taj “procvat” će, ne sumnjamo, biti onakav kakav imamo priliku vidjeti na primjeru Kontejnerskih terminala. Ovo je još jedan u nizu primjera DPS koncepta pohare čija je osnovna matrica – upropasti uspješnu kompaniju, a onda je prodaj u bescjenje uz obrazloženje da ona ne vrijedi ništa. SDP upozorava DPS da Luka Bar nije njihova već naša, građana Bara i cijele Crne Gore. Zato ćemo svim dozvoljenim sredstvima braniti Luku Bar, jer su nju gradili naši pradjedovi, djedovi i očevi", zaključila je Vuksanović.

Bonus video: