Priprema nacrta iza zatvorenih vrata: Novi zakon o kocki možda na jesen

Jedna od verzija priprema radikalne promjene. Lutrija bez monopola, izmijenjeni iznosi koncesija, veći depoziti...
79 pregleda 2 komentar(a)
Kocka, Foto: Shutterstock
Kocka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2017. 20:39h

Programom rada Vlade, novi Zakon o igrama na sreću planiran je za treći kvartal tekuće godine (jul-septembar). Po definisanju teksta zakona, on će se u skladu sa zakonom naći na javnoj raspravi kako bi svi zainteresovani mogli da se uključe i daju doprinos unapređenju regulative u ovoj oblasti, odgovoreno je iz “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

“Vijesti” su pitale Ministarstvo finansija kada će biti urađen nacrt zakona i u kojoj fazi će biti uključen nevladin sektor, šta je predmet izmjena zakona i da li će koristiti neku od ranijih verzija koje su uradile bivše radne grupe...

Prema nezvaničnim informacija “Vijesti” Ministarstvo finansija je počelo izradu nacrta novog zakona o igrama na sreću, ali sada neće konsultovati predstavnike priređivača i nevladinog sektora iako ih na to obavezuje uredba o saradnji državnih institucija sa NVO sektorom. Ministarstvo je u saopštenju od 10. januara ove godine navelo da počinje pripreme kao i da će novi zakon biti utemeljen na najboljim međunarodnoj praksi u cilju kreiranje trajnih i održivih rješenja i ostvarivanju dodatnih prihoda za budžet.

“Vijesti” su nezvanično dobile na uvid jednu od radnih verzija, koja ustvari predstavlja rješenja koja je prije četiri-pet godina pripremija jedna od radnih grupa Ministarstva.

Ovaj predlog uvodi radikalne promjene poput toga da neće postoji monopol u lutrijskim igrama, kojeg je do sada imala Lutrija Crne Gore.

Ovim rješenjima zabranjuje se ustupanje trećim licima opreme i uređaja za priređivanje igara, čime se možda krši ustavno pravo na imovinu. Produžava se trajanje koncesije za kazina sa 10 na 15 godina, a za automate, terminale i lutrijske igre sa sadašnjih tri plus dvije godine, na ukupno 10.

Predviđa se veći osnovni kapital i depozit za priređivače, za kladionice se uvodi godišnja koncesija od 20.000 eura što neće odgovarati malim priređivačima, dok se mjesečna smanjuje sa 500 na 400 eura po uplatnom mjestu a varijabilna sa 10 na osam odsto na razliku između uplata i isplata.

Fiksna koncesija za terminale bi se smanjila sa sadašnjih 500 na 100 eura mjesečno, ali se može povećati za još 100 ako se na terminalu osim klađenja priređuju i elektronske igre.

Za priređivanje igara na sreću preko interneta uvelo bi se više vrsta mjesečnih naknada u zavisnosti od vrste igara - za igre na automatima 2.000, za kladioničarske 5.000 za svakih 30 igara, za lutrijske 10.000 i kazinske 30.000 eura. Do sada je postojala jedinstvena od 10.000 eura za sve.

Za lutrijske igre prvi put bi se uvela fiksna koncesija i iznosila bi 50.000 eura za svaku igru godišnje.

Izrada novog zakona koji treba da konačno uredi ovu oblast najavljuje se već šest godina, ali procedura nikada nije dovedena do kraja. Zbog toga je na snazi, namjerno ili ne, ostala zastarjela verzija sa mnogo rupa i nejasnoća što su i koristili neki priređivači za plaćanje manjih dažbina državi.

Ovaj zakon definiše i podjelu ovog novca. Oko pet miliona od prošlogodišnjeg iznosa treba da bude podijeljeno humanitarnim, nevladinim i sportskim organizacijama. Zbog toga njegova izrada interesuje, osim priređivača i njihovih zaposlenih, i veliki broj nevladinih organizacija, udruženja osoba sa invaliditetom, sportskih klubova i saveza...

Bonus video: