"Dodatno ulaganje u razvoj turističke infrastrukture nephodno je za bolje turističke rezultate"

“Radulović je predstavio najznačajnije aktivnosti Ministarstva, između ostalog, one koje su u prethodnom periodu realizovane na planu unapređenja zakonodavnog okvira u turizmu, te dodao da je u pripremi predlog novog Zakona o turizmu”, kaže se u saopštenju tog Vladinog resora
148 pregleda 0 komentar(a)
Pavle Radulović, ambasadori EU, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Pavle Radulović, ambasadori EU, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 06.02.2017. 17:42h

Dodatno ulaganje u razvoj turističke infrastrukture nephodno je za bolje turističke rezultate, a fokus će biti dalja diverzifikacija turističkog proizvoda i ponude Crne Gore, ocijenjeno je na radnom doručku resornog ministra, Pavla Radulovića sa amabasadorima Evropske unije (EU) u Podgorici.

Radulović je upriličio danas za ambasadore EU u Crnoj Gori radni doručak na kojem je sa timom predstavio rad i postignute rezultate Ministarstva koji su ostvareni 2016, kao i planirane aktivnosti i prioritete za ovu godinu.

“Radulović je predstavio najznačajnije aktivnosti Ministarstva, između ostalog, one koje su u prethodnom periodu realizovane na planu unapređenja zakonodavnog okvira u turizmu, te dodao da je u pripremi predlog novog Zakona o turizmu”, kaže se u saopštenju tog Vladinog resora.

On je ukazao na pozitivne parametre na polju turizma, navodeći da je prethodna sezona bila rekordna s obzirom na to da je broj turista koji je posjetio Crnu Goru iznosio 1,8 miliona turista, što je 5,9 odsto više u odnosu na 2015. godinu.

Prema njegovim riječima, ostvareno je 11 miliona noćenja (1,8 odsto više), a porast broja turista i noćenja pratio je i porast prihoda od turizma koji iznose gotovo 900 miliona eura.

“Ministar je posebno istakao značaj unapređenja turizma uz poštovanje principa održivog razvoja kome je Crna Gora posvećena”, kaže se u saoopštenju.

Kako se navodi, u otvorenom dijalogu sa ambasadorima, zaključeno je da je neophodno dodatno ulagati u razvoj turističke infrastrukture, zarad ostvarivanja boljih turističkih rezultata.

“Takođe, fokus u narednom periodu predstavljaće dalja diverzifikacija turističkog proizvoda i ponude Crne Gore, kao preduslov rješenja sezonalnog karaktera crnogorskog turizma”, navode iz Ministarstva.

Radulović je, na interesovanje predstavnika diplomatskog kora, predstavio planove dalje zaštite Skadarskog jezera, Solane, kao i pitanja transformacije Javnog preduzeća za nacionalne parkove u cilju njegove optimizacije i modernizacije.

“Sagovornici su se saglasili da je neophodno pravilno upravljati ovim područjima i obezbijediti njihovu adekvatnu zaštitu”, piše u saopštenju.

Osvrćući se na oblast prostornog planiranja, Radulović je kazao da se kvalitetan aspekt te oblasti ne može postići samo pukim ispunjavanjem formalno-pravnih odrednica, već je od presudne važnosti kvalitet planske dokumentacije.

„Prostor je najznačajniji resurs koji imamo, i treba mu pristupati pažljivo, te ga održivo humanizovati“, istakao je Radulović, najavljujući reforme po pitanju planiranja prostora u Crnoj Gori kroz nova zakonska rješenja.

Kada je riječ o oblasti životne sredine, Radulović je saopštio da je Crna Gora postavila zaštitu životne sredine na vrh prioriteta u radnoj agendi, a u skladu sa standardima EU kojima teži.

On je rekao da je zadovoljan činjenicom da je Crna Gora ispunila uslov za otvaranje pregovora.

Prema njegovim riječima, Crna Gora mora raditi na jačanju administrativnih kapaciteta za pregovore za 27. poglavlje - Životna sredina i klimatske promjene, zbog daljeg procesa preuzimanja obaveza iz istog.

"S tim u vezi, od ambasadora je zatražio podršku pri odabiru vodećih eksperata EU u oblastima u našoj nadležnosti, kao i tehničku i finansijsku pomoć", navode iz Ministarstva

Radulović je nagasio da je proces integracija u Poglavlju 27 jedan od najvećih prioriteta Ministarstva, a da će se u narednom periodu posebna pažnja posvetiti sprovođenju obaveza preuzetih usklađivanjem nacionalnih propisa sa legislativom EU za oblast životne sredine i klimatskih promjena.

"Na toj liniji, ministar je iskazao spremnost da se ulože snažni napori kako bi se na kvalitetan način sprovele sve obaveze iz Poglavlja 27",dodaje se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se navodi, izrazili zadovoljstvo sastankom, I uvjerenje da se kroz otvoren i konstruktivan dijalog jača postojeća saradnja koja predstavlja oslonac daljeg razvoja Crne Gore na putu ka članstvu u evroatlantskoj porodici.

Bonus video: