CG najgora od eks JU republika: I ratom uništena BiH ima četiri puta veću pokrivenost uvoza izvozom

Najbolju pokrivenost ima Slovenija, koja jedina bilježi i suficit u trgovini sa inostranstvom. Prema podacima sa njihovog zavoda za statistiku za period januar-novembar imali su uvoz od dvije milijarde i 204 miliona, dok je izvoz bio dvije milijarde i 219 miliona. Tako da je pokrivenost uvoza izvozom 103 odsto
109 pregleda 26 komentar(a)
prodavnica, trgovina, Foto: Boris Pejović
prodavnica, trgovina, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.02.2017. 14:47h

Od bivših Jugoslovenskih republika Crna Gora ima najmanju pokrivenost uvoza izvozom svega 15,8 odsto u 2016. dok je godinu ranije taj procenat bio nešto bolji i iznosio 17,2.

Iz Vlade je do sada objašnjavano da u ovom uvozu postoji "skriveni izvoz", odnosno da značajnu količinu robe misleći većinom na hranu i piće potroše turisti.

Međutim, kada se uporede podaci sa Hrvatskom koja je značajnija turistička sila u broju turista i njihovoj ukupnoj potrošnji, to ne može biti opravdanje. Prema podacima Zavoda za statistiku Hrvatske za period januara-novembar imali su uvoz od 17 milijardi eura dok je izvoz bio 11 milijardi eura, pa je pokrivenost uvoza izvozom bila 62 odsto. Taj procenat je četiri puta veći nego što je u Crnoj Gori.

Najbolju pokrivenost ima Slovenija, koja jedina bilježi i suficit u trgovini sa inostranstvom. Prema podacima sa njihovog zavoda za statistiku za period januar-novembar imali su uvoz od 22,1 milijardu, dok je izvoz bio 22,9 milijardi eura. Tako da je pokrivenost uvoza izvozom 103 odsto.

Srbija ima pokrivenost od 77,3 odsto, jer je za cijelu prošlu godinu izvezla robe u vrijednosti 13,4 milijarde eura dok je uvoz iznosio 17,4 milijarde eura.

Makedonija ima pokrivenost uvoza izvozom od 70,9 odsto, jer je za cijelu prošlu godinu imala uvoz od 6,1 milijardu a izvoz od 4,3 milijarde.

Ratom razrušena Bosna i Hercegovina imala je prošle godine pokrivenost uvoza izvozom od 58,3 odsto, odnosno skoro četiri puta veći nego Crna Gora. BiH je lani izvezla robe u vrijednosti 4,8 milijardi eura, dok je uvoz iznosio 8,2 milijarde, pa je pokrivenost.

Kada se uporede BiH i Crna Gora sa izvozom po broju stanovnika, dolazi se do podatka da BiH po stanovniku izveze 1,2 hiljade eura, a Crna Gora 520 eura.

Bonus video: