Bivši radnici i inženjeri Rudnika Boksita pozvali kolege da se ujedine: Da je bilo sloge mi bi davno dobili te pare...

"Poručio bih svim penzionerima, a najviše kapovcima, da je stavka u budžetu za otpremnine nula, iako se oni zanose da imaju neke pare tamo sačuvane. Meni su iz Vlade rekli da je ta stavka u državnom budžetu nula", kazao je Radivoje Knežević
323 pregleda 1 komentar(a)
Bivši radnici Rudnika boksita, pres, Foto: Svetlana Mandić
Bivši radnici Rudnika boksita, pres, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.12.2018. 15:04h

Bivši radnici i inženjeri nikšićkih Rudnika Boksita pozvali su kolege iz metalske struke kojima nijesu isplaćene otpremnine da se ujedine i zajednički izbore za ono što im je obećano.

Kako je na konferenciji za novinare kazao Radivoje Knežević od jula 2015. godine, kada su se penzionisali, obećava im se usvajanje Zakona po kome će svi radnici metalske struke dobiti otpremnine, ali da se to ni do dan danas nije dogodilo. Podsjetio je da je u julu ove godine Ustavni sud ukinuo "Zakon za bivše radnike Kombinata aluminjuma" tako da niko iz metalskog kompleksa neće dobiti obećane otpremnine.

"Poručio bih svim penzionerima, a najviše kapovcima, da je stavka u budžetu za otpremnine nula, iako se oni zanose da imaju neke pare tamo sačuvane. Meni su iz Vlade rekli da je ta stavka u državnom budžetu nula", kazao je Knežević.

Istakao je da su bivši radnici Boksita, Metalca i FEP-a bili za dogovor oko iznosa otpremnina jer su "znali da je bolje da uzmu pare nego da ostanu bez ičeg", ali da su KAP-ci "zatezali".

"Da je bilo sloge mi bi davno dobili te pare, ali nijesmo bili jedinstveni. Svako ima svoju politiku, mi ne okrivljujemo nikoga, ali smo znali da razjedinjeni nećemo dobiti ništa. Tražimo da se radnici koji su u zabludi osvijeste, da znaju da nema ništa od obećanja, da para u budžetu nema i da otpremnine možemo dobiti samo složno", poručio je Knežević i pozvao 128 bivših radnika Boksita koji su ostali bez otpremnina da se ujedine.

"To što kapovci nijesu htjeli dogovor to je njihovo pravo, ali ne mogu da oštete sve radnike, ovu sirotinju nikšićku. Svi su radnici Boksita, Metalca i FEP-a bili saglasni da se uzme koliko može. kapovci su to gurali na Ustavni sud koji je ukinuo zakon. Nemamo mi ništa protiv njih, ali smo bili stava da treba uzeti bar išta a ne ostati u potpunosti bez otpremnina", kazao je Knežević i podsjetio da im se prije uvođenja stečaja duguje 15 plata što je oko 1,4 milion eura.

"Ta stavka je bila u isplatnim redovima. Para ima. Neka Pejović isplati ono dva miliona koje duguje državi za imovinu Boksita i eto para", poručio je Knežević.

Sreten Doknić i Ismet Hodžić kazali su da su otišli u penziju ne svojom voljom.

"Planirao sam da radim još par godina dok se ne riješe neke stvari, međutim došlo je što se kaže zlo po svoje, otjerali su nas iz firme. Radili smo toliko godina, doprinosili državi bez greške. Najgore smo mi prošli od oko 1.500 radnika Boksita", kazao je Hodžić.

Ilija Mijušković je kazao da su Boksiti otišli u stečaj sa "izmišljenih 130 miliona duga", a da je novi vlasnik dobio, samo na kopu Zagrad, million tona rude visokog kvaliteta i da se pretpostavlja da je sa pomenutog kopa do sada zaradio preko 30 miliona eura.

"Vlasnik je došao na gotove istražne radove jamske esploatacije koji se kreću oko 25 miliona eura i ova cifra je radničko akcionarstvo koje je uništeno i obesmišljeno. Gospodine vlasniče Boksita otvori kesicu i podmiri 300 siročića od radničkih para koje su utopljene u vašu rudu koja tutnji Nikšićem i zauvija vozna lokomotiva kao da je ratno stanje", poručio je Mijušković.

On je kazao da je oko 300 bivših radnika Boksita oštećeno po tri osnova – dugovanja razlike u platama, po osnovu stambenog udjela za rješavanje stambenog pitanja i na ime neisplaćenih otpremnina.

Bonus video: