NOVA UPRAVA IMAĆE ODRIJEŠENE RUKE

Posljednja šansa za Montenegro Airlines, biće i otkaza

U kompaniji radi više od 400 zaposlenih, dok bi optimalan broj bio oko 250
290 pregleda 30 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Luka Zeković
Montenegro Airlines, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.02.2017. 20:42h

Montenegro erlajns sada neće otići u stečaj, već će novoj upravi biti pružena posljednja šansa da u narednim mjesecima oporavi kompaniju. Novi izvršni direktor imaće odriješene ruke da se rješi viška zaposlenih, smanji troškove i uredi funkcionisanje kompanije na ekonomičan način, saopšteno je “Vijestima” iz izvora bliskih Vladi.

Novi odbor direktora danas će održati prvu konstitutivnu sjednicu na kojoj će za predsjednika borda biti izabran Nikola Vukićević, šef Direktorata za budžet u Ministarstva finansija.

Odbor danas neće izabrati novog izvršnog direktora, ali će napraviti prve korake u tom pravcu. Najozbiljniji kandidat na to mjesto je Živko Banjević, koji je u MA radio od 2002. do 2015. godine, a kratko 2014. i 2015. bio i izvršni direktor. Mogući kandidat je i Vojin Vlahović, savjetnik bivšeg premijera, koji je bio i predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, direktor Nacionalne turističke organizacije, ambasador u Italiji,...

Svi kandidati tražili su od vrha vlasti “odriješene ruke” da mogu da riješe velike finansijske dugove i organizacione probleme u kompaniji, kao i podršku da se hitno isplate svi ili najznačajniji dugovi prema zaposlenima. Odgovoreno im je da će to i dobiti.

Najveći problem biće da se uradi nova sistematizacija kako bi se kompanija oslobodila viška zaposlenih. Sada u MA radi preko 400 radnika, dok bi optimalan broj bio oko 250. Novi menadžment tu očekuje najveći otpor jer se među zaposlenima nalazi veliki broj članova porodice, rodbine kumova i prijatelja visokih državnih funkcionera, kao i sadašnjih i bivših članova uprave MA.

Zbog toga je nova uprava tražila saglasnost samog vrha vlasti za smanjenje broja zaposlenih, kako bi taj posao prošao bez “potresa”. Odlučeno je, kako je saopšteno “Vijestima”, da je pružanje nove šanse opstanku kompanije bitnije od bilo čijih ličnih interesa.

Isplate zarada za 150 do 200 zaposlenih, koji bi mogli biti višak, značajno bi rasteretilo troškove kompanije, ali je ni to ne bi moglo dovesti do pozitivnog poslovanja.

Nacionalni avioprevoznik više ne može da prima direktnu državnu pomoć, zbog čega će nova uprava pokušati da pronađe dodatne izvore prihoda od saradnje sa turističkom privredom.

MA je odavno ispunio uslove za stečaj, a taj postupak bi mogao pokrenuti bilo ko od povjerilaca, ali je sa njima postignut dogovor da to sada ne rade dok se ne pruži još jedna šansa opstanku kompanije. Akumulirani gubitak izvještaju o poslovanju iz septembra iznosi 64 miliona eura, dok su imovina i potraživanja kompanije procijenjena na svega 54 miliona. Dugoročne i kratkoročne obaveze kompanije iznose 82 miliona eura.

MA je državi za poreze i doprinose dužan 13,2 miliona, Aerodromima Crne Gore 17,7 miliona eura, dok je Hipotekarnoj banci dužan 6,8 miliona eura za koje je garantovala država.

Prva banka je prije tri dana blokirala račun MA zbog duga od oko milion i po eura, ali je blokada povučana 1. februara nakon što je naplaćen dio duga.

Mnogo zamjerki na rad Kostića, narušeni radni odnosi

Sadašnjem izvršnom direktoru Zoranu Kostiću, biće obezbijeđen drugi položaj iako je vlast nezadovoljna njegovim učinkom. “Vijestima” je navedeno da je imao pogrešnih poslovnih odluka, da je zapošljavao članove porodice i prijatelje dajući im ugovore za stalno dok nekim bitnim radnicima u tehnici nisu produžavani, kao i da je grupi zaposlenih sa kojima je blisko sarađivao omogućio isplatu dodatnih naknada za rad u raznim komisijama ili isplatu otpremnina iako nije postojala obaveza.

Problematični su i neki izgubljeni sporovi, kao i to što je pored 15-ak pravnika u kompaniji angažovao advokatske kancelarije kojima je za te poslove isplaćivano više hiljada eura. Kostić je u kompaniji za stalno zaposlio svoju svastiku Jelenu Ivanović, dok je za šefa sektora za javne nabavke postavio Aleksandra Bogavca, sina Mire Bogavac pomoćnika direktora Uprave za javne nabavke. Sve ove odluke, kako je saopšteno “Vijestima”, značajno su narušile međuljudske i radne odnose u kompaniji, što je stvorilo dodatne probleme u njenom radu.

“Vijesti” su juče kontaktirale MA čiji predstavnici su rekli da im se pošalju pitanja. Odgovori do zaključenja broja nijesu stigli.

Preporučujemo za Vas