Objavljena nova bijela lista

Spisak najurednijih poreskih obveznika objavljen je na sajtu Poreske uprave www.poreskauprava.gov.me
1 komentar(a)
Naplata poreza, Foto: Shutterstock
Naplata poreza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2017. 16:04h

Poreska uprava (PU) objavila je danas novu Bijelu listu, odnosno spisak najurednijih poreskih obveznika.

Na novom spisku je 241 poreski obveznik, sa najvećim stepenom fiskalne discipline. Tu su, između ostalih, Pivara Trebjesa, Elektroprivreda, Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES). Sve banke, Crnogorski Telekom, Telenor, M.tel, Montenegro Bonus, Pomorski saobraćaj I Institut “Simo Milošević”.

Na spisku su i Alter modus, Monte put, Jugopetrol, Tosčelik, Voli, Lukoil, Namos, Daido metal, Heta, Petrol, Grawe, Franca, Laković, QD Hotel and Property Investment Montenegro, Okov, Tehno Max, Adriatic Marinas, Barska plovidba, Budvanska rivijera, Azmont investments Tabacco S Press, Carine...

Iz PU je saopšteno da sa tim poreskim obveznicima kontinuirano ostvaruje uspješnu saradnju u pogledu poštovanja poreskih propisa i izmirivanja poreskih obaveza.

“Kriterijumi na osnovu kojih je napravljena selekcija obveznika za Bijelu listu obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, redovnost izmirivanja poreskih obaveza, kao i da u postupcima inspekcijskog nadzora nijesu utvrđivane značajnije nepravilnosti, koje bi ukazivale na bilo kakav vid neregularnog poslovanja”, objasnili su iz PU.

Spisak najurednijih poreskih obveznika objavljen je na sajtu Poreske uprave www.poreskauprava.gov.me.

Objavljivanje Bijele liste je, kako je objašnjeno, još jedan korak u podsticanju obveznika na poštovanje poreskih propisa i saradnju sa PU, koji će, uz ostale oblike saradnje, biti nastavljeni i u budućnosti.

Iz PU su naveli da pozitivan tretman mogu imati samo uredni poreski obveznici koji redovno izmiruju obaveze, doprinoseći borbi protiv sive ekonomije, ostvarenju budžetskih prihoda i unaprijeđenju poslovnog i investicionog okruženja u Crnoj Gori.

Bijela lista poreskih obveznika prvi put je objavljena 7. juna 2013. godine.

Bonus video: