Vuksanović: Prodaja Luke Bar za sedam miliona je rasprodaja državnih resursa

„Kompanija je izmirila sve obaveze prema zaposlenima i državi. Takođe, značajan je sponzor svih sportskih manifestacija i humanitarnih akcija i vlasnik ženskog odbojkaškog kluba Luka Bar. Devetomjesečni izvještaj pokazao je dobit od 1,15 miliona eura“, rekla je Vuksanović na konferenciji za novinare
222 pregleda 19 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Dragan Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Draginja Vuksanović, Dragan Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.02.2017. 18:18h

Prodaja Luke Bar, preduzeća koje pozitivno posluje i izmiruje sve obaveze prema zaposlenima i državi, po cijeni od sedam miliona eura, predstavlja rasprodaju državnih resursa, ocijenila je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović.

Ona je kazala da Luka Bar ima 430 zaposlenih, da je u prošloj godini imala pretovar od 1,2 miliona tona, a u ovoj se očekuje 1,3 miliona tona.

„Kompanija je izmirila sve obaveze prema zaposlenima i državi. Takođe, značajan je sponzor svih sportskih manifestacija i humanitarnih akcija i vlasnik ženskog odbojkaškog kluba Luka Bar. Devetomjesečni izvještaj pokazao je dobit od 1,15 miliona eura“, rekla je Vuksanović na konferenciji za novinare.

Ona je pitala zašto bi se u tom slučaju privatizovala Luka Bar.

„Ako vam se ne sviđa operativa ili menadžment, možete ih mijenjati, ali pod ovakvim uslovima prodati Luku Bar za sedam miliona eura, koliko radnici duguju na ime stambenih kredita, onda se to ne zove prodaja već rasprodaja državnih resursa“, saopštila je Vuksanović.

Ona je navela da Luka Bar pripada građanima Bara i Crne Gore i tako mora da ostane.

„Odbraniti Luku Bar znači odbraniti posljednje veoma važno strateško dobro Crne Gore. To je posljednji ekonomski stub koji treba zaštititi i odbraniti“, rekla je Vuksanović.

Ona je podsjetila da je 2013. godine zaključen ugovor o koncesiji kojim je Luka Bar podijeljena na dva dijela. Kompanija je podijeljena na Luku Bar u vlasništvu države i Port of Adria u vlasništvu turske kompanije, čija je osnovna djelatnost pretovar generalnih tereta i kontejnera.

„Poslovanja ove kompanije bila su negativna, a postoji intencija da će i izvještaj o poslovanju za prošlu godinu biti negativan. Uzrok svim tim problemima je to što Port of Adria nije ispunila osnovne obaveze iz ugovora o koncesiji“, navela je Vuksanović.

Prema njenim riječima, posebno zanimljiva je kadrovska politika, jer je veliki broj stručnih inženjera sklonjen sa strane, a Port of Adria je napravila akt o sistematizaciji gdje se na radno mjesto električara može javiti psilolog, sociolog, politikolog, diplomirani pravnik ili ekonomista.

„Kada se Luka Bar dijelila osnovna vizija je bila da se stvore dvije konkurentne firme, ne jedna između druge, već prema drugim konkurentnim lukama. Nažalost, dobili smo jednu monopolsku firmu čija osnovna djelatnost nije pretovar tereta, već kruzig nautika. Nemamo ništa protiv, ali imamo protiv toga da takse od pristizanja kruzera naplaćuje privatna firma, a ne lučki terminali koji su u državnoj imovini“, precizirala je Vuksanović.

SDP, kako je rekla, hitno traži da se građanima dostavi izvještaj Lučke uprave o poslovanju Port of Adrie, kao i da se raskine ugovor o koncesiji, jer se očigledno pokazalo da to nije dobar pravni posao. Takođe, oni traže izjašnjenje Ministarstva saobraćaja i mišljenje Savjeta za privatizaciju.

Predsjednik Odbora SDP-a u Baru, Dragan Vojvodić, kazao je da to nije nikakva politička ujdurma ili naknadna pamet SDP-a.

„Taj ugovor je izglasan u Skupštini, ali postojala je najbolja namjera da se da šansa za privatizaciju dijela Luke Bar. Iako je bilo suludo podijeliti Luku na dva dijela“, smatra Vojvodić.

On je rekao da, prema njihovom viđenju ugovora, koncesionar od obaveza ispunio malo toga.

„Tražimo od države i nadležih organa da prate izvršenje ugovora. Takvih izvještaja nemamo. SDP traži da se provjeri izvršenje koncesionog ugovora“, saopštio je Vojvodić.

Bonus video: