Vlada više ne prima zahtjeve za OIE

Udio potrošnje energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji u 2014. iznosio 31,9 odsto, a u 2015. godinu 31,7 odsto
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, sjednica, Foto: Gov.me/S. Matić
Vlada Crne Gore, sjednica, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 03.02.2017. 07:10h

Vlada je na jučerašnjoj sjednici obustavila prijem novih zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola u ovoj godini, jer je, kako je saopšteno, skoro ostvaren postavljeni cilj od 33 odsto učešća energije iz obnovljivih izvora (OIE) u ukupnoj finalnoj potrošnji energije.

Konstatovano je da aktivnosti treba usmjeriti na obradu zahtjeva koji su već u proceduri.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je da u 2017. godini, osim za rekonstrukciju dvije male hidroelektrane (MHE) u vlasništvu Elektroprivrede i kompanije Zeta energy neće primati zahtjeve za izdavanje energetskih dozvola.

“Plan nam je da u narednom periodu više pažnje posvetimo realizaciji postojećih ugovora dobijenih po osnovu tendera i izdavanja energetskih dozvola kako bismo pratili ostvarenje cilja, odnosno udjela energije iz OIE u ukupnoj potrošnji”, rekla je Sekulić nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Godišnji plan podnošenja zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola u 2017 .

Vlada je usvojila i Informaciju o stepenu realizacije Nacionalnog akcionog plana korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine. Utvrđeno je da je udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije za 2014. godinu iznosio 31,9 odsto, a za 2015. godinu 31,7 odsto. Ministarstvo ekonomije povećalo je nedavno podsticaje za proizvodnju struje iz OIE sa 0,129 centi za kWh na 0,473 centa.

Na osnovu Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kao i Zakona o budžetu za ovu godinu Vlada je usvojila odluku o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za ovu godinu.

Vlada je u ovoj godini planirala da izda garancije do 48 miliona eura za kredit Željezničke infrastrukture kod Evropske investicione banke (20 miliona eura), kredit Crnogorskog elektroprenosnog sistema kod KfW banke za projekat izgradnje elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica (20 miliona eura). Planirana je i garancija za kredit Regionalnog vodovoda crnogorsko primorje kod Erste banke (do osam miliona), u cilju zamjene postojeće garancije izdate Abu Dabi fondu, za kredit Regionalnog vodovoda.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji investicionih projekata po osnovu Uredbe o podsticanju direktnih investicija za 2016. godinu. Vrijednost projekata za koje su zaključeni ugovori iznosi 7,18 miliona eura, a njihovom realizacijom predviđeno je otvaranje 253 nova radna mjesta u naredne tri godine. Vlada će za ovu namjenu isplatiti korisnicima, ukoliko budu ispunjavali ugovorene obaveze, 1,48 miliona eura, a da je do sada isplaćeno 681.333 eura.

Usvojene su izmjene i dopune Zakona o regularizaciji neformalnih objekata kojima je predviđeno da se njegova primjena odloži do 31. jula ove godine, kako bi se ispunili neophodni tehnički preduslovi. Zakon je trebalo da počne da se primjenjuje 1. marta.

Za savjetnika premijera imenovan je Salka Lubodera, nekadašnjeg predsjednika OO DPS u Rožajama.

Nurković pregovarao o Verigama

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković podnio je usmenu informaciju o pregovorima sa Azerbejdžanom o izgradnji mosta Verige. Vlada je zadužila ministra da ažurira sastav ekspertsko-pregovaračkog tima, s obzirom da postoji interesovanje za projekat. Predstavnici Azerbejdžana ponudili su u julu 2016. da grade most Verige i obilaznicu oko Tivta za 175 miliona eura, što bi Vlada finansirala kreditom koji bi Azerbejdžan dao po kamati od tri odsto.

Bonus video: