Rašid preuzeo plac na Košljunu, komšija sa Đukanovićem

Odbjegli Palestinac je time i zvanično postao komšija Mila Đukanovića, čija firma ima plac koji se graniči sa njegovim
270 pregleda 14 komentar(a)
Košljun, Foto: Vuk Lajović
Košljun, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.02.2017. 06:19h

Kontroverzni palestinski biznismen Muhamed Rašid postao je vlasnik 50.129 kvadrata u podnožju brda Košljun, na ulazu u Budvu.

Rašidova firma Monte Mena investment uknjižila se na atraktivni zemljišni kompleks tek 25. januara, iako je zemlju kupila od Rajka Medenice prije deset godina. Kako je “Vijestima” potvrđeno, tek su se nedavno stekli uslovi po kupoprodajnom ugovoru za uknjiženje.

Nekadašnji ekonomski savjetnik palestinskog državnika Jasera Arafata, Rašid je 2007. preko svoje firme Pioneer investment, koja je kasnije preimenovana u Monte mena investment, kupio pet hektara zemlje od Medenice.

Uknjiženjem na zemljišni komleks, Rašid je i zvanično postao komšija doskorašnjem premijeru i aktulenom lideru DPS Milu Đukanovića, čija firma Global Montenegro posjeduje dva hektara koji se graniče sa nekretninom Monte Mene investment.

Odbjeglog Palestinca, koga su tamošnje vlasti osudile na višegodišnju kaznu zbog milionskih pronevjera, mediji su u više narata povezivali da ima poslovne veze sa Đukanovićem.

Na to upućuju podaci do kojih je došao Monitor, koji, pozivajući se na Registar privrednih društava, tvrdi da je Rašid u Crnoj Gori 2007. sa Dragicom Mrvaljević osnovao kompaniju Pioneer investment, koja je preimenovana u Monte Mena Investment. Mrvaljević je bila direktorica kompanije Primary invest, čiji je osnivač Đukanović. U vrijeme kad je postala direktorica ona je već bila u poslovnim vezama sa Rašidom.

Đukanović je Primary invest osnovao 14. novembra 2007. a Rašid svoju kompaniju dva mjeseca ranije.

Rašid je 2007. odlučio da investira u Crnoj Gori, pa je nakon Košljuna, kupio za nevjerovatnih 42 miliona eura, preko svoje firme Monte mena 66 hiljada kvadrata, nekadašnje vojne baze na Skočiđevojci, nadomak Reževića. Međutim, iako je na tom kompleksu bila najavljivana izgradnja novog malog grada, od toga se praktično ništa nije dogodilo.

Zbog nevraćenog kredita od 5,28 miliona eura, Hipo alpe adri development banka, je prodala Skođiđevojku za 7,2 miliona eura austrijskoj Meinl banci AG.

Još jedna Rašidova trgovina u Budvi neslavno se završila. To je kupovina 27 hiljada kvadata zemlje od firme SP Luna, Budvanina Vida Rađenovića. Rađenović je 2007. prethodno na tenderu od Opštine kupio taj plac sa milion i po eura, zahvaljujući kreditu Prve banke, za koji mu je garantovala Opštine da bi istu zemlju, par mjeseci kasnije preprodao Rašidovoj firmi Pioneer investment za čak 11,1 milion eura. Navodno, je Rašid dao samo “par miliona eura” kapare, tako da se nikada njegova firma nije uknjižila na zemlju. Veći dio kompleksa je preuzela Prva banka, zbog nevraćenog kredita SP Lune, ostavljajući im samo oko 3.000 kvadrata.

Investitor sa međunarodne potjernice

Za Rašidom, dok je u Crnoj Gori važio za velikog investitora i kupovao zemlju po metropoli turizma, bila je raspisana međunarodna potjernica. Prema pisanju agencije Asošijejtid pres, palestinski antikorupcijski sud je 2012. godine osudio Rašida na 15 godina zatvora, optužujući ga za pronevjeru 33,5 miliona dolara iz palestinskog investicionog fonda.

Bonus video: