Ponuda A2A i Đukanovića: Država za akcije Rudnika daje 17 miliona?

“Ponudu akcionara Rudnika A2A i Aca Đukanovića ne treba uopšte ni razmatrati jer prvo ponuđena cijena od 6,5 eura po akciji"
64 pregleda 16 komentar(a)
rudnik uglja, Foto: Screenshot (YouTube)
rudnik uglja, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 01.02.2017. 19:00h

Država je vrlo blizu odluci, da preko jednog, kupi drugog giganta crnogorske privrede. Naime, Elektroprivreda je spremna da kupi akcije Rudnika uglja Pljevlja po cijeni od 6 i po eura, koje su joj ponudili A2A I Aco Đukanović. Analitičari kažu da, prostom računicom, možemo zaključiti da će država za više od dva miliona akcija, koje realno ne vrijede ni deset milona, dati nevjerovatnih 17 miliona eura.

“Ponudu akcionara Rudnika A2A i Aca Đukanovića ne treba uopšte ni razmatrati jer prvo ponuđena cijena od 6,5 eura po akciji, ukupno 17 miliona, znatno je iznad berzanske cijene, jer akcije Rudnika trenutno na berzi koštaju 4,5 eura. Prije nekoliko mjeseci koštale su ispod tri eura I nije bilo interesovanja za njih”, kazala je za TV Vijesti urednica ekonomije u listu Vijesti, Biljana Matijašević.

“Nije logično, ja mislim da te akcije Rudnika uglja, kad se uzme sve u obzir ne vrijede mnogo, da je njihova cijena trenutno jako niska, I ne vidim uopšte interes države I EP da se te akcije otkupe”, navodi Dejan Mijović iz URA.

A zašto te akcije ne vrijede mnogo, naši sagovornici kažu, da najbolje ilustruje revizorski izvještaj poslovanja Rudnika iz 2015 godine, koji je pokazao da se radi o preduzeću sa ogromnim dugovima, koji prevazilaze 40 miliona eura.

“Vidi se ta je taj i isti Rudnik imao gubitak od 17 miliona eura, da su dugovi za neisplaćene poreze i doprinose zaposlenima negdje blizu 15 miliona eura, da postoji dug za koncesije od skoro 6,5 miliona eura, takođe se navodi da nijesu uložena milionska sredstva , koja su po zakonu obavezna da se izvrši rekultivacija zemljišta”, smatra Mijović.

“Pitanje je da li bi A2A i Aco Đukanović mogli na tržištu da nađu kupca za njihov paket akcija. Ja mislim da ne bi”, navodi Matijašević.

Mujović dodaje da čitava priča, možda i ne bi bila toliko tragična, da A2A planira da ostane u Elektroprivredi i dalje investira.

“Ja sumnjam u to. Svi indikatori su da će A2A izađe iz EP, da će svoje akciji prodati ili državi, ili najvjerovatnije nekom trećem licu. Plašim se da će to biti neka of-šor firma, kao što se to često dešavalo u prošlosti. Dakle, neće biti dobro ni za EP ni za državu Crnu Goru”, smatra Mijović.

Urednica Vijesti kaže da bi trebalo razmotriti neku drugu opciju.

“Da se spoje EP I Rudnik uglja, što je u suštini dobra ideja. Recimo, manjinski akcionari predlažu da EPCG preuzme Rudnik uglja, ali ne I da troši novac na akcije Rudnika, već da sa akcionarima Rudnika podijeli dio EPCG.”

Naši sagovornicu zaključuju da je čitava priča skandalozna, i da je to nešto što bi u jednoj pravnoj državi bilo predmet interesovanja pravosudnih organa.

Televizija Vijesti danas nije uspjela da dobije izjavu na ovu temu, od novog predsjednika borda direktora Elektroprivrede Đoka Krivokapića kao ni od predsjednika skupštinskog odbora za ekonomiju Vujice Lazovića. A2A i Đukanović su Elektroprivredi ostavili rok od 30 dana da se izjasni o njihovoj ponudi ili će u suprotnom „naći način za ostvarivanje profita iz svojih udjela“.

Bonus video: