URA o predlogu Vlade: Da nam zavidi Sjeverna Koreja

URA navodi da je objektivno i kritički nastrojeno javno mnjenje nužan korektivni faktor u radu institucija
1 komentar(a)
policija, Foto: Savo Prelević
policija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.02.2017. 15:47h

Prirodan proizvod sistema na čijem je čelu bivši i sadašnji direktor UDBA-e, nije demokratija - već policijska država, istakli su u Građanskom pokretu URA.

URA je reagovala povodom predloga Ministarstva pravde da se, Nacrtom izmjena i dopuna Krivičnog zakonika, kriminalizuje svaka kritika rada sudstva i tužilastva.

“U sistemu u kojem ni sudije ne smiju slobodno govoriti o stanju u sudstvu, ovako širokim i neprecizno postavljenim normama ostavljen je prostor da se, klasičnim policijskim represivnim metodama, zastrašuju svi kritičari trulog režima”, naveli su u pokretu URA.

U tom pokretu ističu da je “legalizovanje jednoumlja i korišćenje monopola fizičke sile zarad ostvarivanja političkih ciljeva i očuvanja socijalnog mira, samo posljedica novog mutiranja crnogorske autokratije”.

“Umjesto propisivanja novih krivičnih djela koja bi zaštitila ljudska prava i slobode, ali i poboljšala položaj ranjivih profesija, srljanje u legalitet bez trunke legitimiteta dokazuje istinski autokratski karakter ove vlasti”, navodi se u saopštenju.

URA zaključuje da je objektivno i kritički nastrojeno javno mnjenje nužan korektivni faktor u radu institucija, a da se, ovakvim zakonskim rješenjima, bitno ograničava i onemogućava sloboda govora onih koji finansiraju rad tih istih institucija.

Bonus video: