DF: Na pomolu nova zajednička pljačka, izvršiće je Aco Đukanović i A2A

"Naravno, u svemu tome, neupitna je servilnost nelegitimne Vlade, koja bespogovorno sprovodi sve ono što familija smisli"
84 pregleda 5 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Demokratski front
Demokratski front, Foto: Demokratski front
Ažurirano: 31.01.2017. 16:57h

Na pomolu je nova zajednička pljačka od strane građanina Aca Đukanovića i komunalnog preduzeća A2A iz Italije, saopštilo je danas Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF).

Većinom glasova na XVI vanrednoj Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore, danas je usvojena odluka o izražavanju zainteresovanosti za ulazak EPCG u vlasničku strukturu Rudnika Pljevlja. Za odluku nijesu glasali A2A, jer je njihov punomoćnik Miloš Komnenić tražio da ne glasaju zbog konflikta interesa, i Vasilije Miličković, manjinski akcionar.

"Svjedoci smo ubrzavanja pljačke i konačnog uništenja crnogorske privrede od strane prve familije i šačice povlašćenih, i to po već ustaljenom i prepoznatljivom klišeu. Međutim, za razliku od dosadašnjih pljačkaških aktivnosti, ovog puta se prva familija ustremila na najznačajniji, najvitalniji i, realno, najvažniji razvojni sektor u Crnoj Gori - na energetski sektor, odnosno na EPCG kao najznačajniju kompaniju. Naravno, u svemu tome, neupitna je servilnost nelegitimne Vlade, koja bespogovorno sprovodi sve ono što familija smisli. Naime, prodaje se 2.617.920 akcija Rudnika uglja iz Pljevalja po cijeni od 6,5 eura za akciju. Ukupna vrijednost transakcije iznosi nešto preko 17 miliona eura, dok nominalna cijena iznosi 4,2 eura", navodi se u saopštenju Predsjedništva DF-a.

U saopštenju se dodaje da građani treba da znaju da je u pitanju, kao i uvijek do sada, dogovoreni aranžman.

"Preduzeće A2A je već spasavalo Prvu banku građanina A. Đukanovića, ali je pitanje efikasnije organizovanosti EPCG ili ulaganje u razvoj elektro-energetskog sektora, apsolutno izostalo. Dakle, prodaja dva miliona akcija se odnosi na A2A, odnosno 39,5%, a akcije A. Đukanovića u iznosu od 617.920 akcija ili 12,2%. U pitanju je sistem vlasničkog preuzimanja. Rudnik uglja je u ogromnim dubiozama, tolikim da može da se razmišlja i o uvođenju stečaja u ovu kompaniju", kazali su iz DF-a.

Navode i da građani i ukupna javnost moraju da dobiju odgovor na niz veoma prostih i logičnih pitanja.

"Zašto Vlada nije donijela odluku o strukturnom restrukturisanju RUP i pripajanju EPCG? Zašto EPCG izražava zainteresovanost za kupovinu akcija, a ne za restrukturiranje Rudnika uglja putem pripajanja, čime se jedino može postići sinergija i optimizacija rada termoenergetskog sektora, kako se to konstatuje u nacrtu Odluke Skupštine akcionara? Zar nije, a s obzirom na činjenicu da je Rudnik uglja u velikim dubiozama, ozbiljno dovedena u pitanje nominalna vrijednost kapitala od 21,4 miliona eura? Šta će EPCG moći da uradi kao vlasnik u dijelu smanjenja troškova rada i ozdravljenja RUP-a, a što nijesu mogli raniji vlasnici? To se, eventualno, može postići organizacionim promjenama - pripajanje Rudnika uglja EPCG-u, ukoliko bi validne analize pokazale opravdanost takvog procesa. U svakom slučaju, da li je sačinjena ekspertska analiza predloženog vlasničkog preuzimanja Rudnika uglja? Ako jesu, kakvi su njeni rezultati? Bez takve analize svaka odluka o preuzimanju je više nego rizična, a nesumnjivo može biti izuzetno štetna po EPCG. Iz tog, naravno, može proizaći pojedinačna odgovornost", kazali su iz DF-a.

Predsjedništvo DF-a tvrdi da je u ovom slučaju posebno zanimljiva uloga A2A, koja prodaje sve svoje akcije u Rudniku uglja, odnosno 39,5%, po znatno većoj cijeni Elektroprivredi, upravo kompaniji u kojoj je jedan od vlasnika.

"Jasno je da jedinu pravu korist iz čitave ove malverzacije ima prva familija, odnosno njen najmarkantniji predstavnik, građanin A. Đukanović", zaključuje se u saopštenju Predsjedništva DF-a.

Bonus video: