Mnoge firme na sjeveru postoje samo na papiru

Mnoge kompanije u stvarnosti ne postoje već decenijama, ali se i dalje nalaze u CDA jer niko nije donio odluku o likvidaciji
99 pregleda 0 komentar(a)
Polimka, Foto: Arhiva Vijesti
Polimka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.01.2017. 19:17h

Više predstavnika manjinskih akcionara firmi žali se što se njihova imena kao akcionara još nalaze u registru Centralne depozitarne agencije ( CDA ), iako te kompanije već odavno ne postoje.

Među tim preduzećima su i nekada vrlo ugledna kao što su Hotelsko turističko preduzeće Berane, fabrika za protektiranje guma Gumig, nekadašnja fabrika kože Polimka, Hladnjača, Maloprodaja, Bepek, Poljoprivreda i šumarstvo, Ugostiteljsko preduzeće Stadion, Uslužni servis,...

Iz Centralne depozitarne agencije su “Vijestima” saopštili da oni akcionarsko društvo mogu izbrisati iz registra tek kada u Službenom listu bude objavljena odluka o njegovoj likvidaciji u skladu sa zakonskim propisima.

Tu odluku objavljuje stečajna uprava kada završi stečajni postupak koji je vodio likvidaciji ili uprava firme u slučaju dobrovoljne likvidacije.

"CDA ažurno prati objave u Službenom listu u pogledu ove materije i, shodno objavljenim likvidacijama, promptno vrši povlačanje emisija HOV ('brisanje' emitenta). O sprovedenim 'brisanjima' emitenata iz Registra HOV, CDA na dnevnoj bazi obavještava Montenegroberzu", navedeno je iz CDA .

Manjinski akcionari ovih kompanija su svjesni da nemaju nikave koristi od toga što im se imena još provlače u registru CDA , ali svi vjeruju da pravda jednom mora stići one koji su te kompanije uništili.

Primjer gašenja firme KIPS Polimka je najsvježiji. Podgorička kompanija KIPS je ugasila svoju kćerku firmu u Beranama, i u ovom gradu nastavila da radi pod podgoričkim imenom.

Nekadašnji sindikalni lider Dušan Veljić objašnjava da je akcionarsko društvo u procesu stečaja i ukazuje na mogućnost da najveći broj radnika i građana koji su vlasnici akcija za ovo još uvijek ne znaju.

Ovaj čovjek kaže kako je tražio da se država umiješa i ispita privatizaciju i sve što se nakon toga dešavalo, do gašenja firme u Beranama, ali da nije bilo rezultata.

Hotelsko turističko preduzeće Berane temeljno je opljačkano prije desetak godina, ali manjinski akcionari se i u ovom slučaju još nadaju da to neće proći nekažnjeno. Nadu za to im upravo, kako kažu, daje činjenica da firma nije izbrisana iz registra CDA .

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara HTP Berane Miomir Ćorac komentariše da manjinski akcionari ne zaboravljaju pljačku, iako firma faktički postoji još samo na papiru.

HTP Berane, nekada bogatu kompaniju, bez gubitaka i sa zalihama robe u vrijednosti od makar 80 hiljada eura, u martu 2003. godine privatizovalo je do tada nepoznato preduzeće Euroturist GMBH.

Ubrzo su narednih godina rasprodati svi vrijedni hoteli i kafane koje su pripadale beranskom HTP-u.

Fabrika za protektiranje guma Gumig privatizovana je 2003. godine, u isto vrijeme kada i HTP, čak su i početni vlasnici bili isti. Nedugo potom svi radnici su upućeni na biro rada, a iz fabrike je počelo da se iznosi sve što je vrijedno. Glavne mašine za protektiranje završile su u Podgorici, kod privatnika.

Bonus video: