Predat projekat za prvi hotel sa pet zvjezdica u Budvi

Novi hotel bi se gradio na Slovenskoj plaži, kod Pošte, 200 metara od Staroga grada
956 pregleda 25 komentar(a)
hotel Falkons
hotel Falkons
Ažurirano: 30.01.2017. 19:04h

Luksuzni Falcons, investicija vrijedna 50 miliona eura, biće prvi hotel sa pet zvjezdica u Budvi. Podgorička kompanija S&I Invest tražila je posljednjeg dana prošle godine od Ministarstva održivog razvoja i turizma građevinsku dozvolu za hotelski kompleks na Slovenskoj plaži, kod Pošte, 200 metara od Staroga grada.

Idejni projekat koji potpisuju profesor beogradskog Arhitektonskog fakulteta, akademik Branislav Mitrović i arhitektica Jelena Kuzmanović, predviđa da Falcons, bude novi zaštitni znak Budve.

Grube građevinske radove izvodiće podgorička kompanija Bemax, a planirani rok završetka, ukoliko odmah počnu gradnju je 2019. kada će hotel primiti prve goste. Predstavnici kompanije prije dva dana bili su u resornom ministarstvu, kako bi predstavili projekat, a ministarstvo treba do kraja februara da se izjasni da li će dati zeleno svjetlo da počne gradnja.

"Nama je bila ideja da napravimo objekat koji bi po svojoj arhitektonici, teksturi, ambijentu i onome što donosi bio makar mali korak u drugom pravcu. Neću da kažem ni boljem, ni gorem, vjerujemo da je na boljem. Imate cijelu izgrađenost Budve u jednoj drugoj dimenziji. Naša ideja je bila da uvedemo, možda bar jednu drugačiju arhitektonsku sliku u prostor Budve. Jer do sada izvedeni objekti u Budvi su uglavnom objekti arhitektura stakla, arhitektura visokih objekata. Budva je mediteranski grad i mi smo ovim hotelom pokušali, da uvodeći neku bjelinu, neke horizontale sa sjenkama, presiječemo taj jedan visinski gabarit i pokušamo da uvedemo nešto što bi nosilo boju i formu Mediterana", kazao je “Vijestima“ akademik Mitrović.

On je napomenuo da je u pitanju hotel sa pet zvjezdica, koji će imati 20 hiljada bruto građevinske površine nadzemnih 13 spratova.

"U prizemlju će biti veliki broj elitnih lokala. Recepcija će biti na prvom nivou, u prizemlji će biti samo portiri gdje je prijem gostiju, koji pokretnim stepenicama i liftovima idu na prvi nivo gdje je velika recepcija. Na prvom spratu će biti nekoliko restorana, veliki kongresni centar sa tri velike sale, koje mogu da se funkcionalno spajaju sa holom i restoranskim dijelom, u jednistvenu cjelinu koja će imati 2.500 kvadrata reprezentativnog prostora za organizaciju brojnih dešavanja", kazao je Mitrović.

On je kazao da su prilikom izrade projekta imali punu podršku investitora, kojima je bila želja da ovim hotelom ostave trag u Budvi.

"Ono što čini reprezentativnost hotela je njegov centralni hol sa međuholskim prostorom od osam spratova. Hol izgleda vrlo atraktivno i moćno i stvara atmosferu elitnog hotela sa pet zvjezdica", kazao je Mitrović.

U hotelu 250 soba sa 35 do 40 kvadrata

Arhitekta Mitrović je napomenuo da su ispoštovani veoma zahtjevni standardi kada je riječ o komfornosti soba.

"U pitanju je oko 250 komfornih soba, koje će imati oko 35 do 40 kvadrata. Širina soba je urađena po američkim standardima. Svi sadržaji unutar hotela su najviših standarda, nije se štedjelo ni na veličini na terasama, unutrašnjost soba, niti na zelenilu", kazao je Mitrović.

Na krovu će biti tri otvorena bazena. Na postament se nadovezuje korpus od sedam spratova. Na prvom nivou je veliki spa centar. Na taj sedmospratni korpus nadovezuje se gornji nivo sa pet etaža i zelenim terasama.

Bonus video: