Novi tender za seizmička istraživanja nafte do kraja godine

Tenderska dokumentacija spremna. Taj tender ne uključuje prava proizvodnje nafte, već će kompanije koje budu radile istraživanje dobijene podatke nuditi na prodaju naftnim kompanijama
165 pregleda 3 komentar(a)
Polar Empres, Foto: Radomir Petrić
Polar Empres, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 05.12.2018. 15:59h

Tenderska dokumentacija za novi tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju je pripremljena i očekuje se da taj tender bude objavljen do kraja ove godine, rečeno je zvanično “Vijestima” u Ministarstvu ekonomije.

Iz Vladinog resora kojim rukovodi ministarka Dragica Sekulić, objasnili su da je riječ o tenderu za istraživanje koji se suštinski razlikuje od prvog tendera za dodjelu ugovora za istraživanje i proizvodnju u crnogorskom podmoru, koji je započet 2013. godine i čiji su rezultat dva ugovora o koncesiji sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek i sa grčkom kompanijom Energeanom.

"Cilj ovog tendera za istraživanje je prikupljanje seizmičkih podataka, njihov procesing i interpretacija dobijenih rezultata, a sve u cilju povećanja nivoa znanja o potencijalnosti nalaženja komercijalnih ležišta nafte i gasa u našem podmorju. Ovaj tender ne uključuje prava proizvodnje ugljovodonika. O ovom tenderu za istraživanje možemo govoriti kao o međufazi, kojom će se stvoriti preduslovi za objavljivanje novog, drugog tendera za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa” pojasnili su u ministarstvu.

Kako dodaju, taj tender za istraživanje namijenjen je tzv. “multiclient geofizičkim kompanijama” koje će o sopstvenom trošku i riziku izvršiti seizmička istraživanja crnogorskog podmorja i nakon što izvrše istraživanja, geofizičke kompanije nude i prodaju interpretirane podatke naftnim kompanijama.

"Država je vlasnik podataka, a kroz ugovor daje pravo kompanijama da te podatke nude većem broju klijenata. Profit ostvaren ovom aktivnošću, nakon pokrivanja troškova, biće dijeljen između države i kompanije u procentualnim odnosima koji će biti definisni Ugovorom o dodjeli koncesije za istraživanje. Kada ugovorni period istekne, ti podaci i pravo njihove komercijalizacije će isključivo pripadati državi”, kazali su u Ministarstvu.

Iz tog Vladinog resora ističu da će država ostvariti značajan prihod od prodaje tih podataka, ali glavni benefit je to što će imati više znanja o stanju u crnogorskom podmorju.

"Tačnije, dobićemo precizniju sliku o potencijalnim komercijalnim nalazištima nafte i gasa, koja će dovesti, pored postojećih i nove naftne kompanije u Crnu Goru”, naglasili su u ministarstvu.

Tendeska dokumentacija, koja uključuje i model ugovora sa svim tehničkim specifikacijama i uslovima, za predmetni tender je kompletirana i trebalo bi da uskoro bude u standardnoj administrativnoj proceduri usvajanja.

"Imajući u vidu dinamiku odvijanja zakonom definisanih procedura, za očekivati je da tender za istraživanje nafte i gasa bude objavljen do kraja godine. Tenderom za istraživanje biće obuhvaćeni svi blokovi crnogorskog podmorja koji nisu predmet dva postojeća ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju”, objasnili su u Ministarstvu ekonomije.

Prvi tender za istraživanje nafte u crnogorskom podmorju je raspisan krajem jula 2013. godine, a zatvoren je 15. maja 2014. Tender se odnosio na 13 istražnih blokova.

Potpisivanjem ugovora sa Energeanom u martu prošle godine okončan prvi tender za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Prethodno je Vlada potpisala u septembru 2016. godine ugovor sa italijansko-ruskim konzorcijum Eni-Novatek koncesija za istraživanje četiri bloka u opštini Ulcinj.

Eni - Novatek završio snimanje za 50 odsto dodijeljene površine

Iz Uprave za ugljovodonike juče je saopšteno da je od 27. novembra do trećeg decembra završeno 3D seizmičko snimanje oko 25 odsto ukupne površine blokova koji su dodijeljeni konzorcijumu Eni - Novatek.

“U ovom periodu 3D seizmičko simanje je realizovano bez problema i zastoja. Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se sprovode u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu. Licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača koji se nalaze na brodu Polar Empress u navedenom periodu nisu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj 3D snimanja na biodiverzitet mora”, navodi se u saopštenju.

Od početka 3D snimanja 19. novembra do trećeg decembra brod za 3D seizmičko istraživanje Polar Empress, završio je snimanje oko 600 kilometara kvadratnih, odnosno oko 50 odsto ukupne površine. Istraživanje za četiri bloka u Ulcinju trajaće 34 dana.

Bonus video: