Sastanak zbog drugog bloka TE: Do kraja februara da se nađe novac

Česi akcionare EPCG obavijestili da su u fazi finalnog dogovora sa mogućim finansijerima, koji bi jednim dijelom kreditirali projekat
5 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.01.2017. 19:38h

Konačan je rok do kojeg Škoda Praha treba da dostavi rješenje za gradnju i finansiranje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja je kraj februara , potvrđeno je juče na sastanku kvalifikovanih akcionara Elektroprivrede (Vlade i kompanije A2A) sa Upravljačkim komitetom za nastavak aktivnosti za projekat drugog bloka.

Akcionarima je prezentovan izvještaj o izgradnji drugog bloka koji je pripremio Upravljački komitet.

“U izvještaju se navodi da je Škoda Praha imala prezentacije mogućih alternativnih načina finansiranja i da je, prema najavama češke firme, ta kompanija u fazi finalnog dogovora sa drugim mogućim finansijerima koji bi jednim dijelom kreditirale projekat. Njihova očekivanja su da će to biti do kraja februara ove godine”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

U saopštenju nije navedeno koji su mogući finansijeri drugog bloka. Na to pitanje “Vijestima” nijesu odgovorili iz kompanije Škoda Praha koja je izabrana da gradi drugi blok.

Spekuliše se da je Škoda Praha pregovarala sa Sosiete ženeral grupom, ali je navodno ta bankarska grupacija odbila da odobri kredit zbog stupanja na snagu novih pravila Ogranizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o finansiranju termoelektrana na ugalj. Nova pravila ograničavaju finansiranje izgradnje TE na ugalj u inostranstvu. Iz francuske bankarske grupacije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su Česi tražili kredit i da li su odbijeni.

Prethodno je Češka eksportna banka (CEB) odustala od kreditiranja ovog projekta, a obaveza Škode je da obezbijedi finansijera za projekat vrijedan oko 338 miliona eura. Škoda Praha treba da obezbijedi 85 odsto planirane investicije.

Kao glavni problem odustajanja, CEB je navela nemogućnost dobijanja državne garancije, jer je Vlada prethodno odbila njihov zahtjev da država bude garant u izmirenju kredita kojim bi se finansirala gradnja drugog bloka.

Moguće i da EPCG sama finansira TE

Iz Ministarstva ekonomije kazali su da će Upravljački komitet nastaviti da razrađuje alternativni model realizacije i finansiranja projekta koji bi se mogao implementirati u slučaju da Škoda Praha ne uspije da obezbijedi finansiranje projekta.

“Upravljački komitet razmatra i mogućnost da EPCG finansira projekat sopstvenim sredstvima i kreditnim zaduženjem formirajući snažan projektni tim, pojačan eksternim ekspertima, koji bi sprovodio sve potrebne aktivnosti na projektu”, rekli su iz Ministarstva.

Dodaju da, ako Škoda nađe kreditora, moguće je odmah početi realizaciju ugovora o izradi Glavnog projekta.

“Ukupno projektovanje trajalo bi 18 mjeseci, a nakon pola godine od obezbjeđivanja kreditnih sredstava planirani su početni radovi na terenu“, navedeno je u saopštenju.

Bonus video: