Južni Jadran: Istina je da je Popović odavno na “zlatnoj listi”

Udruženje ponovilo tvrdnje o imovinskim i poreskim mahinacijama firme Carine
0 komentar(a)
Lazaret, Foto: Slavica Kosić
Lazaret, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.01.2017. 19:33h

Udruženje Južni Jadran, koje okuplja bivše radnike i male akcionare bivšeg Turističko-ugostiteljskog preduzeća (TUP) Južni Jadran odgovorilo je kompaniji Carine da nisu dužni za porez i da je ovo udruženje razočarano jer je hotel Delfin renoviran, izgrađen hotel Park...

“Istina je da hotel Park ne radi od kraja septembra, da je depadans hotela Delfin izgrađen bez građevinske dozvole, da su ga gradili neprijavljeni fizički radnici iz Albanije i da je zbog ovih krivičnih djela direktor Carina Čedomir Popović prvostepeno osuđen na 3 mjeseca uslovno, iako je zaprijećena kazna za ovo krivično djelo od 6 mjeseci do 5 godina”, saopštili su juče iz udruženja Južni Jadran.

Oni su naveli i da je istina da Popović od 2009. nije platio obavezni porez na promet kada je u ime preduzeća Carine kupio imovinu preduzeća Južni Jadran.

“Rješenje o visini poreza na promet od 900.000. eura odredila je Poreska uprava a potvrdio Upravni sud obavezujući ga da plati i pripadajuće kamate, što ukupno iznosi cca 1.200.000 eura. Istina je da je Vrhovni sud to, po običaju kada su Carine u pitanju, vratio na ponovno odlučivanje uz preporuku da se prihvati vrijednost imovine koju su procijenili Popovićevi procjenitelji, pa je tako obaveza po osnovu poreza spala na 250.000. Istina je da Popović do sada ni to nije platio”, saopštili su iz Udruženja.

Istina je da je Vrhovni sud, kako su naveli, poništio odluku Upravnog suda i kada se odlučivalo o pitanju da li je Popović kupujući akcije TUP Južni Jadran platio i tržišnu vrijednost objekata i 100.000 kvadrata zemljišta u zoni morskog dobra za oko 500.000 njemačkih maraka za većinski paket.

“Istina je da je Popović prodao, peti dio te imovine, Lazaret u Meljinama za 12 miliona eura i da su se ruski investitori uknjižili kao vlasnici a ne korisnici zemljišta od oko 12.000 kvadrata bez priložene potvrde Savjeta za privatizaciju da je plaćena tržišna cijena zemljišta”, naveli su iz Udruženja.

Istina je, kako tvrde, i da je bio blokiran račun preduzeća Carine i da je 30. decembra 2016. nakon brojnih intervencija „navrat-nanos“ deblokiran jer je “navodno obećao“ da će platiti umanjeni porez na promet od 250.000 eura.

“Samo ovom odlukom država i Opština Herceg Novi su pretrpjele štetu od minimum 900.000 eura. Popović kaže da je njegova firma na bijeloj listi a mi dodajem da mi ne sumnjamo da su brojni u ovoj priči odavno na 'zlatnoj listi'”, navedeno je u reagovanju kojeg je potpisala predsjednica NVO Južni Jadran Nada Popović .

Bonus video: