Veći porez na dio preo 751 euro

Monstat podatke saopštio ranije da obračun plata ne kasni
168 pregleda 0 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Luka Zeković
Darko Radunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.01.2017. 17:17h

Prosječna neto zarada u prošloj godini iznosila je 499 eura, dok je u bruto iznosu bila 751 euro, saopštio je juče Monstat, četiri dana ranije od predviđenog termina za objavu ovog podatka.

Monstat je ubrzao objavu ovog podatka, da bi poslodavcima omogućio da na vrijeme obračunaju i isplate januarsku zaradu radnicima jer se sada kao podatak za obračunavanje dodatnog kriznog poreza od dva odsto uzima prosječna bruto zarada iz prethodne godine.

“Vijesti” su prije nekoliko dana poslale pitanje Ministarstvu finansija da li može kasniti obračun i isplata zarada ako Monstat tek 30. januara objavi podatak bez kojeg poslodavci ne mogu početi obračun zarada.

“S obzirom na to da Ministarstvo finansija ima svakodnevnu komunikaciju sa Monstatom možemo sa izvjesnošću reći da će podatak o prosječnoj zaradi za prošlu godinu biti objavljen najkasnije 30. januara”, saopšteno je tada iz Ministarstva finansija koje vodi Darko Radunović.

Prethodno je bilo predviđeno da Monstat ovaj podatak objavi 30. januara, zbog čega je mogao kasniti obračun i isplata zarada zaposlenima koji su ih do sada dobijali prije “prvog” ili tačno tada.

Na predlog Vlade krajem prošle godine izmijenjen je Zakon o porezu da dohodak fizičkih lica, pa se više stopa poreza više ne računa na dio bruto zarade preko 720 eura, već na dio zarade iznad prosječne u 2016.

U Unije poslodavaca su “Vijestima” kazali da će po dobijanju zvanične informacije o prosječnoj zaradi za prethodnu godinu biti ispunjeni uslovi da računovodstvene službe obračunavaju zarade za januar.

Iz ovog udruženja su naveli da poslodavci treba da urade i tehničku modifikaciju programa za obračune zarade, u smislu promjene osnovice (primanja) iznad koje se obračunava viša poreska stopa, nakon čega može da počne obračun i da zbog toga ne treba da dođe do kašnjenja u isplati.

Bonus video: