Taksisti za porez državi duguju više od 30 miliona eura

Najavljeno je i formiranje Komisije koju će činiti predstavnici Poreske upave, Uprave za inspekcijske poslove, Sekretarijata za komunalne djelatnosti i saobraćaj, Komunalne inspekcije Glavnog grada i taksi prevoznika, sa zadatkom sankcionisanja nelegalnog poslovanja u djelatnosti taksi prevoza
194 pregleda 6 komentar(a)
taksi Podgorica, Foto: Luka Zeković
taksi Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.01.2017. 17:17h

Poreski dug obveznika, koji se bave taksi prevozom u Glavnom gradu sa kamatom iznosi 10.374.951,84 eura.

“Od toga je 5.296.792,19 osnovni dug, a 5.078.159,65 eura kamata”, navodi se u zajedničkom saopštenju Poreske uprave i Sekretarijata za komunalne djelatnosti i saobraćaj.

Kako su objasnili, predstavnici Poreske uprave u saradnji sa Sekretarijatom za komunalne djelatnosti i saobraćaj Glavnog grada, danas su održali sastanak sa predstavnicima taksi udruženja i taksi prevoznika u Podgorici, kako bi upoznali poreske obveznika sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, te pravima i obavezama koje iz istog proističu.

Direktor Poreske uprave, Miomir M. Mugoša, kako su naveli, saopštio je podatak da kod lica koja se bave djelatnošću taksi prevoza, već godinama postoji nizak stepen poreske disipline, koji je uzrokovao akumuliranje poreskog duga u iznosu iznad 30 miliona eura na nivou Crne Gore.

“Zbog toga treba da iskoriste mogućnost koju pruža Zakon o reprogramu poreskog potraživanja, u cilju obezbjeđenja osnovnih socijalnih prava, u prvom redu prava na zdravstvenu zaštitu i penziju”, istaknuto je u saopštenju.

Mugoša je pozvao predstavnike taksi prevoznika da do objavljivanja javnog poziva Ministarstva finansija u nadležnim područnim jedinicama, koje će biti dostupne za kompletnu podršku i asistenciju, podnesu eventualno neprijavljene obaveze i srede analitičke račune.

“Radi uspostavljanja precizne evidencije o stanju poreskog duga koji će moći obuhvatiti zahtjevom za reprogram poreskog potraživanja”, objasnili su nadležni, dodajući da su predstavnici taksi prevoza dobili instrukcije za apliciranje za reprogram poreskog duga nakon objave javnog poziva Ministarstva finansija.

Najavljeno je i formiranje Komisije koju će činiti predstavnici Poreske upave, Uprave za inspekcijske poslove, Sekretarijata za komunalne djelatnosti i saobraćaj, Komunalne inspekcije Glavnog grada i taksi prevoznika, sa zadatkom sankcionisanja nelegalnog poslovanja u djelatnosti taksi prevoza.

Bonus video: