Za dvije plovidbe daju 6,4 miliona

Crnogorska i Barska plovidba treba da vrate, a ne mogu, 6,84 miliona dolara kredita za koje je država garantovala
52 pregleda 0 komentar(a)
crnogorska plovidba, brod kotor, Foto: Crnogorska plovidba
crnogorska plovidba, brod kotor, Foto: Crnogorska plovidba
Ažurirano: 27.01.2017. 15:05h

Vlada je ove godine planirala da plati rate za državna preduzeća koja imaju problema sa vraćanjem kredite za koje su date garancije, a da li je to urađeno iz resornog Ministarstva pomorstva i saobraćaja neće da odgovore.

Državna preduzeća Barska plovidba i Crnogorska plovidba trebalo je da plate ratu kineskoj Eksim banci koja dospijeva na naplatu 21. janura. Druga ovogodišnja rata dospijeva u julu. Ovogodišnje rate za obje kompanije iznose 6,4 miliona eura.

Ministarstvo saobraćaja, kojim rukovodi ministar Osman Nurković (BS) devet dana ćuti na ovu temu. Da li su rate plaćene, nijesu odgovorili ni iz brodarskih preduzeća.

Vlada je 2013. dala garancije Barskoj plovidbi za kredit od 46,4 miliona dolara za kupovinu dva broda, a Crnogorskoj plovidbi 2010. za kredit od 47,3 miliona dolara za dva broda.

Za Barsku plovidbu u ovoj godini dospijevaju obaveze po osnovu kamate u januaru i julu od 474.311,11 dolara i 466.577,78 dolara. Glavnica na naplatu dolazi naredne godine pa do 2033. godine.

Crnogorska plovidba u ovoj godini ima obavezu da plati rate u januaru i julu, od ukupno 5.929.239,60 dolara, od čega se 4.739.600 odnosi na glavnicu, a ostatak na kamatu. Crnogorska plovidba kredit vraća do 2025. Barska plovidba je prošlogodišnje rate sama platila, dok je obaveze Crnogorske plovidbe platila država.

Vlada je u junu prošle godine utvrdila informaciju o stanju državnih garancije koje su date Barskoj i Crnogorskoj plovidbi, Željezničkoj infrastrukturi, Željezničkom prevozu, Opštini Budva i Montenegro erlajnsu. Tada je usvojen zaključak kojim je Ministarstvo saobraćaja obavezano da u roku od 15 dana dostavi Vladi predlog kako da se izmire obaveze 4 kompanije, ali taj resor to nije uradio.

Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević je prije usvajanja ovogodišnjeg budžeta kazao da u 2017. godini ne postoji opasnost za dođu na naplatu neke državne garacnije. Objasnio je da je Vlada izdvojila novac kako bi pomogla državnim preduzećima koja imaju problema sa vraćanjem kredita za koje su date garancije. “To su dva brodarska preduzeća, Željeznička infrastruktura i prevoz”, rekao je Vukićević. Taj trošak je 8,3 miliona eura.

Bonus video: