SDP pozvao Vladu: Prestanite tajkunima da punite džepove

"Ovo je sistem direktnog prelivanja državnog novca i novca građana u privatne džepove i nastavak politike pohare", ocijenio je član Predsjedništva SDP Adis Balota
0 komentar(a)
Račun za struju, pare, Foto: Boris Pejović
Račun za struju, pare, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.01.2017. 12:29h

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Vladu Crne Gore da oslobodi građane plaćanja subvencija električne energije, kako su saopštili, privilegovanim DPS tajkunima u odnosu na cijenu koju je odobrila Regulatorna agencija za energetiku.

Ministarstvo ekonomije utvrdilo je naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije od 0,47316 centi za kilovat sat (kWh). Naknada je povećana 3,5 puta u odnosu na dosadašnju koja je iznosila 0,129 centi za kWh.

"Odluka Vlade ima za posljedicu da svi građani Crne Gore preko mjesečnih računa plaćaju struju veću i do 6 odsto, bez obzira što je Regulatorna agencija naložila smanjenje cijena električne energije za 4,7 odsto. Ovo je sistem direktnog prelivanja državnog novca i novca građana u privatne džepove i nastavak politike pohare – siromašenja građana a daljeg bogaćenja trajkuna ili kako navodi premijer biznis elite. Poslije izjava premijera (Duško) Markovića, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, da je Crna Gora dostigla potreban nivo proizvodnih kapaciteta u toj oblasti, a da je nacionalni cilj 33 odsto obnovljivih izvora, bilo je očekivano da se prestane sa daljom subvencijom "tajkunske" elektične energije, naveo je član Predsjedništva SDP Adis Balota.

Podsjeća da je Regulatorna agencija za energetiku objavila ''Analizu udjela obnovljivih izvora energije i kogeneracije u ukupnoj proizvodnji i potrošnji električne energije za 2015. Godinu'', u kojoj se jasno ističe da je udio električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u Crnoj Gori iznosi 50,84 odsto.

"I gospodin Janez Kopač, generalni sekretar Energetske zajednice je izjavio da Crna Gora prednjači sa 43 odsto učešća proizvodnje iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji. Pošto je po ocjeni nadležnih i u Crnoj Gori i van nje nedvosmislneo postignut nacionalni cilj proizvodnje iz obnovljivih izvora, čime se potpuno obesmišljavaju dalje subvencije za male hirdoelektrane, tražimo od Vlade Crne Gore da hitno prestane sa sprovodjenjem još jedne skandalozne mjere kojom se uzima od naroda a sliva u džepove privilegovanih DPS tajkuna", zaključio je Balota.

Bonus video: