POVEĆANA NAKNADA ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Biznis Blaža Đukanovića i društva građani dodatno pomažu

Ova stavka nalazi se na računima za struju svih potrošača čime im je nametnuta obaveza da pomažu vlasnike malih elektrana
104 pregleda 75 komentar(a)
račun za struju, Foto: Luka Zeković
račun za struju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.01.2017. 07:39h

Ministarstvo ekonomije utvrdilo je naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije od 0,47316 centi za kilovat sat (kWh). Naknada je povećana 3,5 puta u odnosu na dosadašnju koja je iznosila 0,129 centi za kWh.

Ovo povećanje naknade će prosječan račun za električnu energiju povećati za oko euro i po. Prosječan račun u decembru je, prema podacima Elektroprivrede, bio 43 eura što znači da je potrošnja bila 450 kilovat sati. Za tu potrošnju naknada je po dosadašnjoj cijeni iznosila 58 centi, a sada će biti 2,13 eura.

Što je potrošnja veća povećava se i naknada i razlika u odnosu na dosadašnji račun. Ako je račun za struju 80 eura, to znači da je potrošnja oko 850 kilovata i da je ranija naknada iznosila 1,1 euro a sada će biti 4,02 eura.

Prema podacima Elektroprivrede u decembru su domaćinstva potrošila 132 miliona kilovata i ukupna naknada je na tu potrošnju iznosila 170 hiljada eura, a sada bi bila 620 hiljada eura.

Prošle godine su vlasnici malih elektrana sa ove stavke od svih potrošača dobili 2,3 miliona eura. Ove godine bi male elektrane i buduće vjetroelektrane moglo dobiti oko 8,2 miliona eura sa računa potrošača.

Iz Ministarstva ekonomije saopštili su da najveći uticaj na promjenu fiksne naknade ima vjetroelektrana Krnovo, čiji je ulazak u pogon, kao i u elektroenergetski sistem Crne Gore, planiran u toku ove godine.

"Što se tiče uticaja na račun za utrošenu električnu energiju, Ministarstvo ekonomije je, radi objektivnijeg i transparentnijeg pristupa, odlučilo da se ove godine u projekcijama fokusira na potrošnju u smislu reprezentativne potrošnje domaćinstava od 500 kWh i utvrdilo da će iznos računa, koji će se obračunavati u 2017. godini, biti na istom nivou, za istu količinu utrošene energije, kao računi za 2016. godinu”, navedeno je u saopštenju Ministartsva.

Ovog uticaja neće biti jer je ranije osnovna cijena kilovata za domaćinstva smanjena za oko četiri odsto.

Što se tiče uticaja na privredu, kako se dodaje, projekcije su pokazale da će, za mala i srednja preduzeća, konkretno pekare, račun za električnu energiju u 2017. godini, ukoliko je riječ o istoj potrošnji kao u novembru 2016. godine, biti čak i manji za jedan do četiri odsto.

"Projekcije su, takođe, pokazale da će vodovodi, kada je riječ o istoj potrošnji na nivou novembra 2016. godine, takođe imati umanjenje od jedan do devet odsto. Podsjećamo da je naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije od juna 2016. godine iznosila 0,129 centi za kWh", naveli su iz Ministarstva.

Elektroprivreda je obavezna da otkupljuje struju iz malih elektrana i budućih vjetroelektrana, a trošak plaćaju svi potrošači po osnovu posebne stavke na računima za struju.

Vlasnici malih elektrana u Crnoj Gori većinom osobe blisko povezane sa vlašću poput sina bivšeg premijera Blaža Đukanovića, kuma i brata od ujaka bivšeg premijera Vuka Rajkovića i Milovana Maksimovića, zatim biznismena Olega Obradovića, Ranka Ubovića itd.

Cijena struje za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva od januara je niža 4,74 odsto i iznosi 7,97 centi.

Preporučujemo za Vas