Indeks poslovanja u padu, treba ubrzati reforme

"Istraživanje pokazuje da tempo reformi i unaprijeđenja ambijenta za poslovanje nije na nivou neophodnom za postizanje željenih rezultata, odnosno, da reformski procesi stagniraju i da se mnogo očekuje od narednih reformi koje bi zadirale u srž problema i dale rezultate koji bi usporeni napredak pretvorili u dinamičniji razvojni proces",
1 komentar(a)
MFIC Bijela knjiga, Foto: Boris Pejović
MFIC Bijela knjiga, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.01.2017. 15:42h

Indeks poslovanja u Crnoj Gori, koji govori o procjeni jednostavnosti i efikasnosti poslovanja, je u padu prema mišljenju anketiranih članova Savjeta stranih investitora, navedeno je u novom izdanju Bijele knjige koju izdaje Savjet.

Knjiga sadrži pregled investicione i poslovne klime u 2015. godini iz perspektive najvećih stranih investitora, kao i odgovore iz državne administracije na predloge i sugestije članova Savjeta.

Indeks poslovanja za ovu godinu je iznosio 6,2 odsto, dok je u prethodne dvije bio 6,3.

Novoimenovi predsjednik Savjeta Kristof Šoen kazao je da i pored razumjevanja raznih faktora koji su uticali na poslovni ambijent, njihovi članovi kroz ovaj indeks govore da pozitivnih promjena nije bilo dovoljno.

"Istraživanje pokazuje da tempo reformi i unaprijeđenja ambijenta za poslovanje nije na nivou neophodnom za postizanje željenih rezultata, odnosno, da reformski procesi stagniraju i da se mnogo očekuje od narednih reformi koje bi zadirale u srž problema i dale rezultate koji bi usporeni napredak pretvorili u dinamičniji razvojni proces", kazao je Šoen.

On je naveo da je važno istaći da je izvjestan broj promjena doprinio poboljšanju investicionog ambijenta, što je i potvrđeno rezultatima istraživanja brojnih međunarodnih organizacija, ali da je ipak bilo i promjena na gorei da su još evidentne važne oblasti u kojima stanje nije dovoljno unaprijeđeno.

"Kada se pogledaju indikatori za ocjenu pojedinačnih sektora, za telekomunikacije, turizam, proizvodnju i energetiku su porasli u odnosu na godinu prije, dok je rejting za bankarstvo/finansije smanjen. Pri ocjenjivanju pojedinačnih oblasti, članovi Savjeta smatraju da izuzev razvoja nekretnina koji bilježi pozitivan trend i vladavine prava koja stagnira, negativan trend bilježe oporezivanje, korporativno upravljanje i tržište rada i zapošljavanje", navedeno je zaključcima iz Bijele knjige.

Posebnu pažnju, kako smatraju, treba posvetiti regulatornom okviru koji treba da bude osmišljen tako da stimuliše razvoj tržišta, stvara stručna radna mjesta, poveća produktivnost i privlači investicije.

Članovi Savjeta su dostavili Vladi preko 90 komentara na 19 zakona, pri čemu je Vlada prihvatila ili uzela u razmatranje 64 odsto.

Šoen je kazao da je Crna Gora imala veliki napredak u poboljšanju investicionog ambijenta jer je imala nisku polaznu tačku što je ostavljalo veliki prostor za napredovanje. On je predložio i uspostavljanje

Savjeta za unaprijeđenje konkurentnosti.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, kazao je da su svjesni da postoje biznis barijere kao i da su u proteklom periodu neke dovedene do nivoa prihvatljivosti, ali i da ima onih koje to nisu ni sada. On je je istakao da je obaveza Vlade da uzme u razmatranje preporuke SSICG i da fokus ekonomske politike u narednom periodu stavi na uklanjanje prepreka ekonomskom rastu i razvoju, te povećanju ekonomske konkurentnosti, standarda, otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju životnog standarda u Crnoj Gori.

Pomoćnica ministra finansija Bojana Bošković kazala je da je Bijela knjiga najozbiljnije štivo za unaprijeđenje poslovnog ambijenta i da će nastaviti zajedno da rade na tom poslu. Njen kolega iz Ministarstva ekonomije Goran Šćepanović naveo je da veoma cijeni predloge iz Bijele knjige i da su oni važni jer prihodi od stranih investicija čine 13 odsto BDP-a. Bošković i Šćepanović su najavili izrade novih ili izmjene velikog broja zakona kao što su o javnim nabavkama, privrednim društvima, o privatno javnom partnerstvu, o konkurentnosti, o bankama, o uslugama,..., kao i formiranje savjeta za zaštitu konkurencije.

Savjet stranih investitora sada ima 35 članova koji imaju oko 8.000 zaposlenih u Crnoj Gori i čine oko 30% nacionalnog BDP-a.

Bonus video: