Metalac i nikšićki Biro rada dogovorili obuku nezaposlenih radnika

Termohem je dvije trećine imovine Metalca, koji je u stečaju od kraja 2014.godine, kupio za 330 hiljada eura. ZK Termohem se bavi mašinskom motažom uglavnom enrgetskih objekata novijeg tipa
249 pregleda 1 komentar(a)
Metalac Termochem, Foto: Svetlana Mandić
Metalac Termochem, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.01.2017. 10:28h

Nikšićki Biro rada i Metalac, koji je češka firma Termochem kupila prošle godine, dogovorili su saradnju o obuci nezaposlenih koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje, a koje će pomenuta kompanija angažovati tokom tekuće godine.

"Iz razgovora sa direktorom firme došli smo do zaključka da nivo neophodnog i potrebnog znanja radnika nije zadovoljavajući, te da je neophodno ulagati u obuke, kako bi se radnici kvalitetnije i brže adaptirali novom radnom ambijentu", kazala je načelnica Biroa rada Rajka Radonjić koja je sa saradnicima posjetila Metalac i razgovarala sa direktorom Živoradom Krsmanovićem.

Prema njenim riječima u narednom periodu Metalcu će biti neophodno više od 60 radnika, većinom proizvodnih zanimanja metalske struke: bravari, zavarivači, metalostrugari, metaloglodači, rukovaoci mašinske obrade.

"Evidentno je da će u 2017. godini biti angažovan respektabilan broj lica sa evidencije Biroa rada Nikšić. Moramo pomoći poslodavcu da zajedno obučimo potrebne kadrove koji će moći odmah po radnom angažovanju dati pun doprinos. Ne smijemo dozvoliti da se nastavi praksa iz ranijih godina kada su poslodavci pribjegavali alternativnim’ rješenjima pri zapošljavanju", istakla je Radonjić.

Trenutno je u Metalcu zaposleno oko 70 radnika, a kako je Krsmanović nedavno kazao "Vijestima" za normalno funkcionisanje fabrike i isplativost ulaganja potrebno je minimum 120 zaposlenih. Pored prijema novih radnika Krsmanović je najavio i nova ulaganja.

"Pozdravio je inicijativu Zavoda za zapošljavanje i najavio uspješnu saradnju na zadovoljstvo kako poslodavca tako i naših sugrađana", kazala je Radonjić.

Termohem je jedna od deset kompanija koje posluju u okviru ZK Termohem grupe i koje se nalaze u osam država, uključujući i Crnu Goru, sa namjerom da tržište prošire i na BiH. Termohem je dvije trećine imovine Metalca, koji je u stečaju od kraja 2014.godine, kupio za 330 hiljada eura. ZK Termohem se bavi mašinskom motažom uglavnom enrgetskih objekata novijeg tipa.

Bonus video: