Budi odgovoran: Pekari Montenegro kazna od 300 eura

Kazne od po 200 eura izrečene su fotografskoj radnji Foto Dejo u Podgorici i buticima Elisa u Nikšiću i Hepening u Beranama
111 pregleda 5 komentar(a)
budi odgovoran, Foto: Printscreen
budi odgovoran, Foto: Printscreen
Ažurirano: 22.01.2017. 11:46h

U okviru kampanje Budi odgovoran od početka godine su evidentirane 42 primjedbe, na osnovu kojih su izrečene četiri novčane kazne, od 200 do 300 eura.

Pekara Montenegro u Budvi kažnjena je sa 300 eura, jer inspektorima nije data na uvid dozvola za privremeni boravak i rad stranca.

Kazne od po 200 eura izrečene su fotografskoj radnji Foto Dejo u Podgorici i buticima Elisa u Nikšiću i Hepening u Beranama.

Prilikom kontrole fotografske radnje Foto Dejo inspektori rada su utvrdili da nije donijeta odluka o rasporedu korišćenja sedmičnog odmora, zbog čega je izdat prekršajni nalog i izrečena kazna od 200 eura. Tržišna inspekcija nije utvrdila nepravilnosti, jer je ustanovljeno da se u fotografskoj radnji ne obavlja promet majica, već foto štampa na njima.

Inspektori su sa 200 eura kaznili butik Elisa u Nikšiću, zbog neažurnog vođenja evidencije nabavke i prodaje robe. Ta evidencija nije bila dostupna inspektorima prilikom kontrole butika Hepening u Beranama, zbog čega mu je izrečena kazna od 200 eura.

Inspektori su prilikom kontrole prodavnice Simpo u Podgorici utvrdili da zaposlenima nijesu isplaćene zarade za septembar, oktobar i novembar, zbog čega je odgovornom licu ukazano da otkloni nepravilnosti.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu suvenirnice Galiola u Budvi i firme "Bačić" u Tivtu, jer su objekti bili zatvoreni.

Prilikom kontrole prodavnica bijele tehnike na Cetinju, prijavljene za nelegalnu prodaju, utvrđeno je da se preduzeće MarkMil bavi veleprodajom bojlera, radijatora i proizvoda za opremanje kupatila, da ima podnijete prijave trgovine na veliko kod nadležnih i da vodi propisanu poslovnu dokumentaciju.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole pekare Oziris na Cetinju, preduzeća Željeznički prevoz i Kristina u Podgorici, nikšićke firme Vektor, TM apartmana u Bijeloj i radnje za usluge šivenja u Nikšiću.

Evidentirana je i jedna primjedba kupaca da ih pri ulasku u Voli hipermarket u Nikšiću dočeka hladan talas, jer se ne pali grijanje.

Od ukupno 42 pritužbe, koliko ih je evidentirano od početka godine, 26 nije dobilo odgovor. Prijave na koje nije odgovoreno, između ostalog, su se odnosile na neizdavanje fiskalnih računa, loše uslove rada zaposlenih, rad bez radnog vremena i zdravstvenog osiguranja, prodaju cigareta bez akciznih markica, rad na crno, veće cijene u kafićima tokom prazničnih dana, dugo čekanje hrane, koršćenje nelicenciranih računarskih programa, prodaju proizvoda sa isteklim rokom i nakrivljen ulični stub.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: