EPCG ponovo spasava Prvu banku

Miličković ističe da je nova inicijativa EPCG za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja pokrenuta i ide “u pravcu da se zaštite interesi Prve banke Crne Gore”
4 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.01.2017. 14:39h

Mali akcionari Elektroprivrede glasaće samo za otkup 11,8 odsto akcija Prve banke iz Rudnika uglja Pljevlja, ali samo po tržišnim, realnim cijenama, saopštio je predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković.

“Rudnik uglja i Termoelektrana u Pljevljima su od osnivanja morali biti jedna tehnološka cjelina, jer samo tako će se obezbijediti najekonomičnija i najniža cijena koštanja megavata (MW) u TE Pljevlja. Posljednjih desetak godina TE i Rudnik posluju u konfliktu interesa, što plaćaju potrošači električne energije i to se mora zaustaviti”, poručio je Miličković.

On ističe da je nova inicijativa EPCG za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja, a koja će biti razmatrana na vanrednoj skupštini EPCG 31. januara, pokrenuta i ide “u pravcu da se zaštite interesi Prve banke Crne Gore”.

On napominje da ima puno posla za specijalnog tužioca jer se nijedne godine ne objavljuje tender za kupovinu uglja za TE, čime se, kako ističe, “svjesno krši Zakon o javnim nabavkama”.

“Interes EPCG, samim tim i TE je da investiraju u novi, svoj Rudnik uglja u Pljevljima iz razloga što je postojeća oprema-mehanizacija izraubovana i sa velikim troškovima održavanja. Ova inicijativa koja je pokrenuta ide u pravcu da se zaštite interesi Prve banke, što nije prvi, već treći put da EPCG nosi na leđima posrnulu banku”, naglasio je Miličković.

Vlasnici Rudnika su italijanska kompanija A2A sa 39,49 odsto, država sa 31,11 odsto, a Aco Đukanović, brat bivšeg premijera Mila Đukanovića ima 11,8 odsto.

Miličković podsjeća da je EPCG kupila akcije Prve banke 2008. godine čime se “ta pijavica žestoko involvirala u najznačajniji privredni subjekat u CG.

“Proces dokapitalizacije EPCG izvršen 2009. godine može se slobodno nazvati procesom dokapitalizacije Prve banke, jer se ta sredstva ne investiraju u razvoj EPCG”, zaključio je Miličković.

Kamerano: Vlada da riješi probleme ili A2A izlazi iz EPCG

Izvršni direktor A2A Valerio Kamerano rekao je da će morati da razmotre napuštanje Crne Gore ako nova crnogorska vlada ne može da riješi probleme u vezi sa investicijama, dividendom i upravljanjem EPCG.

“Ako se ove stvari, o kojima se raspravlja s novom Vladom, u potpunosti ne riješe, moraćemo razmotriti našu prisutnost na tržištu”, kazao je Kamerano za Rojters.

Ugovor sa A2A o upravljanju Elektroprivredom, kojim je predviđena i opcija izlaska Italijana, istekao je 31. decembra.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je ranije da je Vlada počela pregovore sa A2A sa namjerom da produži partnerstvo, pod uslovom da se u tim pregovorima postigne saglasnost oko zajedničkih interesa.

Bonus video: