Porto Montenegro državi platio tri puta manji iznos

Od 2007. Adriatic Marinas je na ime naknade za izgradnju regionalnog vodovoda uplatio ukupno 1.560.000 eura
109 pregleda 8 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.01.2017. 13:49h

Investitori u nautičko naselje i marinu za megajahte Porto Montenegro u Tivtu do sada su državi platili tri puta manje nadoknade za izgradnju Regionalnog vodovoda nego što bi to uradili da su na njih striktno primijenjeni zakoni o regionalnom vodosnabdijevanju crnogorskog primorja i o izgradnji objekata.

"Od 2007. do danas, od kompanije Adriatic Marinas na ime naknade za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema za crnogorsko primorje, JP Regionalni vodovod crnogorsko primorje naplatio je ukupan iznos od 1.560.000 eura", saopšteno je "Vijestima" iz tog preduzeća.

To potvrđuje i dokumentacija o ovim obračunima i potvrdama od 2007. do danas, a koju je Regionalni vodovod “Vijestima” dostavio na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

Prema zvaničnim informacijama, u Porto Montenegro do sada je uloženo skoro 450 miliona eura.

Prema članu 25 Zakona o regionalnom vodosnabdijevanju, plaćanje posebne naknade za izgradnju regionalnog vodovoda, obaveza je svih investitora koji na teritoriji primorskih opština grade nove ili rekonstruišu postojeće objekte. Naknada iznosi jedan odsto predračunske vrijednosti investicije sadržane u glavnom ili idejnom projektu, na osnovu kojeg se izdaje građevinska dozvola, bazirana na tržišnim cijenama. Od toga 80 odsto pripada Regionalnom vodovodu, a 20 odsto opštini na čijoj teritoriji se realizuje investicija.

Plaćanje naknade je uslov za izdavanje građevinske dozvole, odnosno uslov za izdavanje upotrebne dozvole za objekte za koje je građevinska dozvola izdata u periodu od 2008. do 2011. godine, jer je tada važećim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, bilo propisano plaćanje naknade u fazi pribavljanja upotrebne dozvole.

To znači da je u slučaju Porto Montenegra, kompanija koju je do maja prošle godine kontrolisao kanadski biznismen Piter Mank, a sada je u portfoliju investicionog fonda ICD iz Dubaija, do sada trebalo da državi plati 4.470.000 eura naknade za izgradnju regionalnog vodovoda. Od toga bi Opštini Tivat trebalo da pripadne 894 hiljada eura.

Umjesto toga, Regionalni vodovod je do sada od te naknade kada je Porto Montenegro u pitanju, dobio 1.248.000 eura, a Opština Tivat samo 312.000 eura. Razlog za to treba tražiti u Sporazumu o plaćanju posebne naknade za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema crnogorskog primorja, a koje su Adriatic Marinas i rukovodstvo Regionalnog vodovoda sklopili 24. juna 2010. u Tivtu.

Prema dokumentu koji su potpisali tadašnji direktor Regionalnog vodovoda Zoran Bošnjak (DPS) i izvršni direktor Adriatic Marinasa Oliver Korlet, Regionalni vodovod i Adriatic Marinas "sporazumjeli su se da se obračun naknade od jedan odsto predračunske vrijednosti investicije izvrši na osnovicu od 106 miliona eura".

Toliko su iznosila ukupna minimalna četvorogodišnja ulaganja investitora u Porto Montenegro, po ugovoru o prodaji imovine bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal i Doma Vojske u Tivtu. Taj ugovor su 28. oktobra 2006. potpisali tadašnji premijer Milo Đukanović i tadašnji vlasnik Adriatic Marinasa Piter Mank. Regionalni vodovod je po tome od Adriatic Marinasa trebalo da dobije ukupno 1,06 miliona eura.

Aneks sporazuma po kome se tivatska firma obavezala da Regionalnom vodovodu isplati još pola miliona eura potpisan je 2013. godine jer je u međuvremenu procijenjeno da je investicija u Porto Montenegro za 50 miliona premašila ranije ugovoreni limit od 106 miliona.

Od tada je jedan od najvećih investicionih projekata u Crnoj Gori bio lišen obaveze plaćanja ove naknade, iako je Porto Montenegro nastavio da se razvija.

Građevinske i upotrebne dozvole za objekte u Porto Montenegru izdalo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma kojim je u tom periodu rukovodio Branimir Gvozdenović (DPS), "pokrivši" se potvrdama o plaćanju nadoknade za regionalni vodovod koje im je prilagao investitor, a izdavalo preduzeće Regionalni vodovod, iako Adriatic Marinas još od jeseni 2013. nije plaćao nove iznose ove naknade.

Za razliku od Porto Montenegra, najveći strani investitor u Crnoj Gori, egipatsko-švajcarski Orascom Development koji u Tivtu gradi 1,1 milijardu eura vrijedan turistički grad Luštica bay, za to vrijeme je uredno plaćao naknadu za sve izgrađene objekte. Naknada je plaćana i za marinu iako bi ona, kao objekat od opšteg interesa, trebalo da bude oslobođena ove takse.

Ulaganja već 2013. premašila iznos plaćen za naknadu

U Vladinom Sekretarijatu za razvojne projekte u julu 2014. potpisana je Potvrda o realizaciji minimalnih investicionih obaveza iz kupoprodajnog ugovora za Arsenal i Dom Vojske Tivat iz 2006.

Za nadzor sprovođenja investicionog programa, u ime ugovornih strana, imenovano je društvo za reviziju i konsalting Dilojt. U Izvještaju o nalazima činjeničnog stanja, Dilojt je utvrdio da investiciona ulaganja za period od juna 2007. godine do maja 2012. godine iznosile 127.179.838 eura i 36.914.497 za period od juna 2012. godine do septembra 2013. godine, odnosno da ukupna ulaganja u Porto Montenegro do septembra 2013. iznose 164.094.335 eura.

Već tada je ukupan investicioni iznos premašio sumu koju je Adriatic Marinas platio Regionalnom vodovodu na ime takse, a u međuvremenu nastavljena intenzivna gradnja novih objekata u Porto Montenegru za koje taksa za regionalni vodovod nije obračunavana niti plaćana. Tako je Adriatic Marinas, predstavljajući svoj projekat Zajednici stranih investitora u Crnoj Gori u Podgorici na jesen 2014, saopštio da su ulaganja u projekat tada premašila 280 miliona eura, a u decembru prošle godine kompanija je saopštila da je do kraja 2016. u Porto Montenegro investirala ukupno 447 miliona eura.

Bonus video: