Radnici u pogonima Toščelika i tokom praznika

Iz Toščelika kažu da je za praznike radila manja grupa zaposlenih i da će im zarade biti obračunate po zakonu
1 komentar(a)
Toščelik radnici, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik radnici, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.01.2017. 20:09h

Unija slobodnih sindikata zatražila je od Inspekcije rada da u Željezari Tosčelik provjeri da li je poslodavac ispoštovao odluku o radnom vremenu za vrijeme državnih i vjerskih praznika i da li je utvrdio spisak dežurnih zaposlenih koji su dužni da rade za vrijeme praznika radi održavanja mašina i pogona.

"Ukoliko se utvrdi da je poslodavac suprotno svojoj odluci organizovao proizvodnju i na taj način primorao zaposlene (osim dežurnih) da rade, zahtijevamo da inspektor naloži poslodavcu da svim zaposlenima, pored uvećanja zarade za rad u dane praznika, nadoknadi slobodne dane kao zamjenu za neiskorišćene praznične dane“, navodi se u prijavi USS.

USS se inspekciji obratila nakon dopisa jednog broja radnika Toščelika u kojem tvrde da je dio zaposlenih morao da radi iako je uprava dala obavještenje da su neradni dani od 1. do 3. i od 6. do 8. januara.

"Rukovodioci pogona su, i pored toga što proizvodnja nije bila hitna, neformalno pozvali radnike da 2. i 3, kao i 8. januara budu na radnim mjestima. Radnici nemaju izbora jer ukoliko ne dođu na posao poslodavac će smatrati da nijesu zainteresovani za rad i imaće drugačiji odnos prema onima koji nijesu uvažili njihov neformalni poziv”, navodi se u dopisu.

Poslodavac se, kako se navodi u dopisu, formalno "ogradio" objavljivanjem oglasa o neradnim danima, ali to ne sprovodi u praksi.

"Poslodavac može da obrazloži da su radnici dobrovoljno pristali na rad što nije tako. Pristali su zbog straha za svoja radna mjesta, posebno radnici koji su pod ugovorom“, navodi se u dopisu radnika.

Dodaje se i da je dio radnika prošle sedmice imao konflikt sa poslodavcem koji je tražio da pokrenu peć iako je zbog niskih temperatura došlo do zamrzavanja pogona. Radnici tvrde da su radili po desetak sati u teškim uslovima i hladnoći jer je poslovodstvo zahtijevalo od njih da se pogon što prije osposobi.

Iz Toščelika su “Vijestima” rekli da su rukovodioci organizacionih cjelina i zaposleni obaviješteni da je potrebno sagledati mogućnost organizovanja dežurstva tokom prazničnih dana na određenim pozicijama u proizvodnom procesu, imajući u vidu najavu ekstremno niskih temperatura.

"U tom cilju, manja grupa zaposlenih bila je angažovana 2, 3. i 8. januara, a zahvaljujući njihovom radu tokom pomenutih prazničnih dana oprema i mašine su sačuvani i tako spriječene havarije koje su prijetile da nanesu znatnu štetu kompaniji. Svim zaposlenim koji su bili angažovani u toku prazničnih dana biće obračunate zarade u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu rad tokom praznika", kazali su iz Toščelika.

Početkom maja 2015. deset radnika Toščelika dobilo je otkaz jer su odbili da rade prekovremeno više nego što su mogli da izdrže. U novembru je ispred fabrike protestovalo oko 80 ugovoraca nezadovoljni što je poslodavac odlučio da ih prebaci na evidenciju agencije za ustupanje radnika.

Bonus video: