Nova odluka KCCG: Nije prošao MG Soft, nabavka obustavljena

Postupak javne nabavke traje više od godinu, a kako saznaju “Vijesti” nezvanično, fima Smart Tech će uložiti novu žalbu Državnoj komisiji na odluku KCCG o obustavi postupka, jer smatraju da naručilac sporne nabavke nije postupio u skladu sa prethodnom odlukom Komisije
270 pregleda 4 komentar(a)
KCCG, Foto: Luka Zeković
KCCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.01.2017. 18:04h

Klinički centar Crne Gore (KCCG), kojim odnedavno rukovodi Zorica Kovačević, odlučio je da obustavi postupak nabavke novog informacionog sistema, procijenjene vrijednosti 221.000 eura, nakon što je utvrdio da su ponude oba ponuđača, firmi MG Soft i Smart Tech neispravne.

KCCG je donio odluku o obustavi tendera nakon što je Državna komisija za kontrolu postupka javnih nabavki utvrdila nezakonitosti i poništila odluku Kliničkog centra od 16. novembra da se posao nabavke usluga izrade i implementacije novih programskih modula, po projektnoj dokumentaciji, kao i nadogradnja postojećih softverskih modula, dodijeli firmi MG Soft iz Podgorice.

Postupak javne nabavke traje više od godinu, a kako saznaju “Vijesti” nezvanično, fima Smart Tech će uložiti novu žalbu Državnoj komisiji na odluku KCCG o obustavi postupka, jer smatraju da naručilac sporne nabavke nije postupio u skladu sa prethodnom odlukom Komisije. To će biti četvrti postupak pred Komisijom vezano za isti tender.

Državna komisija do sada je tri puta odlučivala i donijela tri rješenja da je KCCG nezakonito postupao. Posljednjim rješenjem, postupajući po žalbi Smart Techa, koja je usvojena, komisija je odlučila da je KCCG nezakonito proglasio ponudu firme MG Soft najpovoljnijom, a ponudu firme Smart Tech neispravnom.

Izgubljeni sporovi su KCCG već koštali 8.730 eura, a ako bude usvojena nova žalba taj iznos će porasti na 11.540 eura. Do sada niko od službenika KCCG nije odgovarao za utvrđene nezakonitosti i za navedeni gubitak.

MG Soft je za ovaj posao tražio od Kliničkog centra 219 hiljada uključujući PDV, a Smart Tech 214,2 hiljade sa PDV-om.

Direktor Smart Techa Stevo Baćović ranije je izjavio da su "tri nezakonita postupanja u ovoj javnoj nabavci posljedica pritisaka povezanih informatičkih lica i njihovih mentora na ranije rukovodstvo KC-a".

Bonus video: