Marković: Voditi računa o svakom euru

“Izvorni prihodi budžeta u ovoj godini procijenjeni su u iznosu od 1,76 milijardi eura ili 38,2 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je na nivou plana, dok je u odnosu na isti period prošle godine više za 190,7 miliona eura ili 12,2 odsto"
141 pregleda 6 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 07.12.2018. 13:52h

Premijer Duško Marković saopštio je da se mora voditi računa o svakom euru, jer se jedino na takav način mogu stvoriti pretpostavke da građani direktno osjete benefite kvalitetne ekonomske politike.

On je na sjednici Vlade, prilikom razmatranja Predloga zakona o budžetu za narednu godinu, istakao potrebu nastavka racionalnog odnosa prema budžetskoj potrošnji.

"Mora se voditi računa o svakom euru, jer se jedino na takav način mogu stvoriti pretpostavke da građani, prije svega penzioneri, zaposleni u prosvjeti i zdravstvu, direktno osjete benefite kvalitetne ekonomske politike Vlade”, rekao je Marković.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću je saopšteno da su na sjednici usvojene Projekcije makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja do 2021. godine, koje su predstavljale polaznu osnovu za izradu zakona o budžetu za narednu godinu.

“Projekcije su istovremeno i polazište za pripremu programa ekonomskih reformi za Crnu Goru od naredne do 2021. godine, najznačajnijeg dokumenta u okviru ekonomskog dijaloga Crne Gore i Evropske komisije (EK)”, saopštili su iz Vlade.

Projekcijama su date procjene prihoda i potrošnje budžeta, kao i stanje državnog i javnog duga do kraja ove godine.

“Pored toga, dat je pregled spoljnjih faktora koji utiču na projekcije rasta, kao i polaznih pretpostavki za ostvarenje makroekonomskih projekcija u periodu od ove do 2021. godine”, dodaje se u saopštenju.

Procijenjeno je da će crnogorska ekonomija u ovoj godini imati realnu stopu rasta od 4,1 odsto, dok je procijenjeni rast zaposlenosti 2,2 odsto.

“Izvorni prihodi budžeta u ovoj godini procijenjeni su u iznosu od 1,76 milijardi eura ili 38,2 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je na nivou plana, dok je u odnosu na isti period prošle godine više za 190,7 miliona eura ili 12,2 odsto", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su dodali da su izdaci budžeta u ovoj godini procijenjeni u iznosu od 1,93 milijarde eura ili 41,9 odsto procijenjenog BDP-a, što je na nivou planiranom izmjenama zakona ovogodišnjeg budžeta, uvećanom za otplatu obaveza iz prethodnog perioda.

Procijenjeni deficit centralnog budžeta za ovu godinu iznosiće oko 173,1 milion eura ili 3,8 odsto procijenjenog BDP-a, što je takođe na nivou planiranog i uvećanog za otplatu obaveza iz prethodnog perioda.

Vlada je na sjednici donijela i odluku o Energetskom bilansu Crne Gore za narednu godinu, koji obuhvata bilanse električne energije, uglja, nafte, naftnih derivata i biogoriva, kao i godišnju analizu učešća energije iz obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji.

Energetskim bilansom su predviđene i mjere za njegovu realizaciju.

Vlada je usvojila i Godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u Crnoj Gori u prošloj godini.

Bonus video: