CEAC: Razočarani smo, ali je Tribunal utvrdio da je Crna Gora prekršila Sporazum

"Tribunal je zaključio da Crna Gora nije platila KAP-u puni iznos subvencija za električnu energiju obećanih u tački 11.3 Ugovora o poravnanju i da Crna Gora treba da isplati dodatnu sumu od 8,72 miliona eura KAP-u"
57 pregleda 0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.01.2017. 16:08h

U Centralno evropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC) razočarani su odlukom UNCITRAL arbitražnog tribunala u Beču da odbije tužbene zahtjeve te kompanije protiv Crne Gore.

Iz CEAC-a su saopštili da su razočarani neutralnom odlukom Tribunala, ali ističu da je Tribunal utvrdio da je Crna Gora prekršila Sporazum o poravnanju u vezi sa Kombinatom aluminijuma (KAP). Ukazuju i na činjenicom da Tribunal nije doveo u pitanje validnost glavnih aspekata CEAC-ove tužbe prema kojima je Crna Gora prekršila svoje dužnosti i Zakon o stečaju.

"Tribunal je zaključio da Crna Gora nije platila KAP-u puni iznos subvencija za električnu energiju obećanih u tački 11.3 Ugovora o poravnanju i da Crna Gora treba da isplati dodatnu sumu od 8,72 miliona eura KAP-u. Takođe se navodi da je na KAP-u da traži od Crne Gore preostali iznos subvencija za električnu energiju. Kao jedan od najvećih kreditora KAP-a, CEAC će pokušati da obezbijedi da se taj novac prikupi u potpunosti", navedeno je u saopštenju nekadašnjeg vlasnika KAP-a.

Tribunal je, kako se dodaje, konstatovao da su tvrdnje CEAC-a da je Crna Gora prekršila svoje obaveze proglašenjem stečaja u KAP-a u julu 2013. godine izvan okvira Sporazuma o poravnanju i stoga izvan okvira arbitraže. Tribunal je rekao da ove tvrdnje treba riješiti pred sudovima Crne Gore.

"Dok je utvrdio da CEAC treba da plati ukupno 288.000 eura zbog manjih ugovornih nepravilnosti, Tribunal je odbacio zahtjeve Crne Gore da CEAC i En plus treba da budu zajednički odgovorni za te manje ugovorne nepravilnosti", naveli su iz CEAC-a.

Komentarišući zaključke Tribunala, direktor za korporativne poslove CEAC-a Andrej Petrušinin CEAC je rekao da Tribunal nije odbacio glavne aspekte njihovih zahtjeva da je Crna Gorea kršila dužnosti i stečajno pravo, ali je naveo da su ove tvrdnje izvan njegove nadležnosti.

"Tvrdnje pod postupkom UNCITRAL-a su bile predmet crnogorskog civilnog i privrednog prava, koje nije dovoljno razvijeno da pruži rješenja za sofisticirana pitanja, kao u ovome slučaju. Stoga u velikoj meri obeshrabruje Tribunalova sugestija da je ispravno mjesto za donošenje odluke o nekima od ovih tvrdnji sud Crne Gore, kao i da sud nije iskoristio ovu priliku da pomogne Crnoj Gori da poboljša i ojača svoju sudsku praksu. Upravo smo zbog očajnički slabe vladavine prava u Crnoj Gori i nedostatka podjele vlasti i uticaja između izvršne i sudske vlasti u zemlji morali da iznesemo svoje tvrdnje pred međunarodnu arbitražu", kazao je Petrušinin.

CEAC će, kako je najavljeno, nastaviti da energično koristi sve otvorene zakonske mogućnosti i da traži punu naknadu za svoje tvrdnje.

Iz kompanije navode da su ohrabreni pravnim postupcima koji su u toku, a odnose se na CEAC-ov zahtev za poništenje ICSID-ove odluke o svojoj nadležnosti, parničnom postupku u Okružnom sudu u Nikoziji protiv države Crne Gore, stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića i Montenegro Bonusa.

Podsjećaju i na tužbu vlasnika CEAC-a Olega Deripaske, u ličnom svojstvu, protiv države Crne Gore zbog nezakonite eksproprijacije njegovih investicija u skladu sa bilateralnim investicionim ugovorom izmedu Rusije i Jugoslavije.

Bonus video: